Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Κατσικάκι στη γάστρα με ταλαγάνι



Κι εκεί που βρισκόμουν μεταξύ σκούπας και σφουγγαρίστρας έπρεπε να μαγειρέψω κιόλας το ωραιότατο κατσικάκι που βρισκόταν μέσα στο ψυγείο μου. Τι πιο εύκολο,λοιπόν, από ένα κατσικάκι στη γάστρα;

Κόβουμε 3-4 πατατούλες σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε στον πάτο της γάστρας. Από πάνω αραδιάζουμε το κατσικάκι αφού το έχουμε πλύνει. Το δικό μου κατσικάκι ήταν χεράκι, κομμένο σε μερίδες αλλά εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ολόκληρο κομμάτι. Αλατίζουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, ρίχνουμε το πιπεράκι μας, ένα κλαράκι δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, το λαδάκι μας και 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί. Και τώρα βουτάμε τα χέρια μας μέσα στη γάστρα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί ενώ στο τέλος φέρνουμε πάλι πάνω το κατσικάκι και κάτω τις πατάτες.

Για να εμπλουτίσουμε λίγο τη γεύση μας σοτάρουμε σε ελάχιστο λάδι 2 σκελίδες σκόρδο, κοπανισμένες, με τη φλούδα και 5-6 κρεμμύδια εσαλότ με τη φλούδα, και τα ρίχνουμε πάνω στο κατσικάκι. 

Τώρα κόβουμε μια μέτρια ντομάτα σε μεγάλα καρέ και τη ρίχνουμε κι αυτήν πάνω στο κατσικάκι. Προαιρετικά, μπορείτε να ρίξετε λίγο ξύσμα εσπεριδοειδών για άρωμα. Εμένα μου είχε μείνει λίγο από το περγαμόντο που έφτιαξα προηγουμένως αλλά μπορείτε να βάλετε και πορτοκάλι.

Ψήνουμε στον αέρα, στους 180ογια 1,5-2 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά. Ένα τέταρτο   πριν το βγάλουμε από το φούρνο, το ξεσκεπάζουμε για να ροδίσει λίγο από πάνω και ρίχνουμε μέσα στη γάστρα μισό κεφαλάκι ταλαγάνι κομμένο σε μεγάλα καρέ. 

Μμμμ, όνειρο! Ζουμερό κατσικάκι, μυρωδάτο, μαλακές πατατούλες, λιωμένο τυράκι! Παρεούλα με ψητά ψωμάκια λαδωμένα και ριγανισμένα... το φαγητό έγινε ανάρπαστο!!!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!