Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Λαχανοντολμάδες παραδοσιακοί


Ωραιότατο χειμωνιάτικο φαγητάκι, γλυκό με τη σαλτσούλα του τη ζεστή, το ρυζάκι και τα μυρωδικά του. Μην πανικοβάλλεστε για το τύλιγμα, δεν είναι δύσκολο!


Θα χρειαστούμε ρυζί για πιλάφι, κιμά αν δεν έχουμε πρόβλημα με τη νήστεια, άνιθο, μαϊντανό, δυόσμο, κρεμμυδάκι φρέσκο και ξερό και ντομάτα.

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας το λάχανο. Κρατάμε το λάχανο ολόκληρο αλλά κόβουμε τη ρίζα, το χοντρό κομμάτι για να μπορέσει να βράσει εσωτερικά. Βάζουμε το λάχανο, ολόκληρο, μέσα σε μια κατσαρόλα σε αλατισμένο νερό που σχεδόν να σκεπάζει το λάχανο. Δεν το καπακώνουμε και το βράζουμε για 10 λεπτά περίπου να μαλακώσει ελαφρά. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει ώστε να αφαιρέσουμε τα φύλλα για το γέμισμα. Τα μεγάλα φύλλα τα κόβω στη μέση για να τα γεμίσω και αφαιρώ και το σκληρό μέρος τους για να μπορέσω να τα διπλώσω.

Σοτάρω χωρίς να μαυρίσει ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι και 2-3 κρεμμύδια φρέσκα, όλα ψιλοκομμένα. Συνεχίζω προσθέτοντας και σοτάροντας τον κιμά, περίπου 200γρ μοσχαρίσιο και 200γρ. χοιρινό, για λίγα λεπτά, και ρίχνω ψιλοκομμένο μαϊντανό, άνιθο, δυόσμο και μια ντομάτα τριμμένη, κίμινο προαιρετικά. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω ένα φλιτζάνιο ρύζι, τα φέρνω μερικές βόλτες και τα αποσύρω. Δεν αφήνω το ρύζι να βράσει!

Το αφήνω να κρυώσει πριν αρχίσει το τύλιγμα. Απλώνω στο χέρι μου το λαχανόφυλλο, βάζω στο κέντρο από μια κουταλιά γέμιση και κλείνω σαν φάκελο, όχι πολύ σφιχτά για να μπορέσει το ρύζι να φουσκώσει χωρίς να το σκίσει. 

Βάζω στον πάτο της κατσαρόλας μία στρώση φύλλα που δεν θα χρησιμοποιήσω και αρχίζω να τοποθετώ τους λαχανοντολμάδες, τον έναν δίπλα στον άλλο, χωρίς κενά για να μην απλώσουν και διαλύσουν. Συνεχίζω και στρώνω μέχρι να τελειώσουν.

Συμπληρώνω στην κατσαρόλα ζωμό κότας ή μοσχάρι μέχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες, 1/2 φλιτζάνι λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, τους καλύπτουμε με 2 φύλλα και κάνουμε το μαγικό μας τοποθετώντας ένα βαρύ πιάτο από πάνω τους ώστε να μην ανοίξουν. Δεν χρειάζεται να τοποθετήσουμε και το καπάκι της κατσαρόλας. 

Βράζω σε πολύ χαμηλή φωτιά για μία ώρα περίπου προσέχοντας να μην πιουν το νερό τους και κολλήσουν. Έχετε υπόψη σας ότι πρέπει να μείνει αρκετό ζουμί προκειμένου να φτιάξετε τη ν νόστιμη σαλτσούλα σας που θα την περιχύσετε από πάνω τους.
  
Όταν ετοιμαστούν οι λαχανοντολμάδες παίρνω 2 φλιτζάνια από το ζουμί τους, αν δεν σας φτάνει συμπληρώστε με νερό, και το βράζω σε πολύ χαμηλή φωτιά, σε ένα μικρό κατσαρολάκι, με 2κσ κορν γλάουρ ή νεσεστέ ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη. Προσέξτε! το κορν φλάουρ ή το νεσεστέ πρέπει να το αραιώσετε σε ένα φλιτζανάκι κρύο νερό πριν το ρίξετε στο ζωμό αλλιώς θα σας σβολιάσει.

Μόλις αρχίσει να πήζει η σάλτσα, προσθέτεις 2 κροκάδια χτυπημένα και ανακατεμένα με το χυμό ενός λεμονιού και 2 κουταλιές ζεστό ζωμό, όπως φτιάχνεται το αβγολέμονο.

Συνταγή για το αβγολέμονο θα βρείτε εδώ

Δοκιμάζετε το αλάτι και το πιπέρι της σάλτσας πριν ολοκληρώσετε!

Σερβίρετε τους λαχανοντολμάδες περιχύνοντας τους με τη σαλτσούλα, φέτα κι ελιές και έχετε δημιουργήσει ένα καταπληκτικό παραδοσιακό πιάτο!

Φιλιά, Φωτεινούλα 

2 σχόλια:

  1. Αγαπημένοι Λαχανοντολμάδες Φωτεινούλα μου και οι δικοί σου φαίνονται υπέροχοι! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. άσε, δυο μέρες αυτούς τρώγαμε! ένα ολόκληρο καζάνι!!!

      Διαγραφή

Chit chat!!!