Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012

Νηστίσιμη σησαμένια πορτοκαλόπιτα της γιαγιάς με σταφίδες

Τη συνταγή αυτή επέμενε να μου τη δώσει η μαμά μου! "Είναι τέλεια" μου έλεγε και ξανάλεγε πόσα χρόνια τώρα και δεν είχα μπει στη διαδικασία να τη φτιάξω... την τιμούσα όμως δεόντως!

Ήρθε, λοιπόν, ο καιρός και να τη φτιάξω και να σας την παρουσιάσω, και σας εγγυώμαι για τη γεύση της και τη μυρωδιά της.


Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία του κέικ, βάζουμε 1φλ ξανθές σταφίδες να μουλιάσουν σε ένα φλιτζανάκι κονιάκ μέχρι να έρθει η ώρα να τις χρησιμοποιήσουμε. Και, ξεκινάμε πολτοποιώντας δύο πορτοκάλια στο multi, πλυμένα και καθαρισμένα, ενώ έχουμε κόψει και αφαιρέσει τις άκρες τους.

Χτυπάμε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο με ένα φλιτζάνι ζάχαρη ώσπου να διαλυθεί καλά και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα άλλο μπωλ κοσκινίζουμε 2-3 φλιτζάνια αλεύρι και ένα φακελάκι baking powder. 

Και τώρα ήρθε η ώρα της σύνθεσης! Στο μπωλ του ελαιολάδου προσθέτουμε αρχικά τον πουρέ πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε προσθέτοντας το μίγμα με το αλεύρι. Μην ξεχάσουμε, 1/2κγ κανέλα και 1/2 κγ γαρύφαλο. Συνεχίζουμε και ανακατεύουμε μέχρι να ενοποιηθεί το αλεύρι και να έχουμε ένα μίγμα ζύμης μαλακής και σφιχτής. Ρίχνουμε τις σταφίδες αλευρωμένες και το υπόλοιπο κονιάκ και αραδιάζουμε το μίγμα μας σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί (όχι φόρμα για κέικ).

Πασπαλίζουμε με λευκό σησάμι και ψήνουμε το κέικ μας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC για 50' περίπου. Η δοκιμασία με το μαχαίρι (πρέπει να βγαίνει στεγνό από το κέικ) είναι απαραίτητη για να είμαστε βέβαιες ότι το κέικ μας έχει ψηθεί!

Σε λίγη ώρα η κουζίνα μας έχει γεμίσει μυρωδιές και το ταψί κοντεύει να αδειάσει...

Προαιρετικά αλέθουμε 100γρ αμύγδαλο λευκό και ανάλατο και το προσθέτουμε στη ζύμη του κέικ!

Κι ένα γευστικό μυστικό. Αντί να αλευρώσετε το ταψί... πασπαλίστε το με σησάμι..., καλό; 

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!