Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Σπιτικό παστέλι κριτσανιστό με ξηρούς καρπούς


Αυτή η συνταγή βγήκε τόσο αυθόρμητα που δεν συγκράτησα με λεπτομέρεια τις αναλογίες των υλικών αλλά θα καταλάβετε ότι δεν είναι η αναλογία που κάνει πετυχημένη τη συνταγή!
Ήθελα πάση θυσία να φτιάξω σπιτικό παστέλι που σήμερα απλά έκατσα στον πάγκο της κουζίνας και ξεκίνησα...

Δεν χρειαζόμαστε πολλά και διαφορετικά υλικά για το παστέλι. Μόνο μέλι και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας όπως σησάμι λευκό, φυστίκια απλά ή αιγίνης ή σταφίδες.

Η αναλογία μου ήταν περίπου 3 κουταλιές σούπας μέλι, 4 σακουλάκια σησάμι (200γρ.) και 200γρ φυστίκια.

Καταρχήν καβουρντίζουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα τηγανάκι για μερικά δευτερόλεπτα ανακατεύοντας τους συνεχώς για να μην μαυρίσουν, και μετά τους αφήνουμε στην άκρη. 

Στο ίδιο τηγανάκι (για να μη λερώνουμε τσάμπα σκεύη) βάζουμε το μέλι και το λιώνουμε μέχρι να κάνει φουσκάλες. Ρίχνουμε από πάνω τους ξηρούς καρπούς ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά.

Το  μυστικό εδώ είναι ότι δεν πρέπει να μείνει σταγόνα μέλι ακάλυπτη. Δηλαδή θα πρέπει οι ξηροί καρποί να είναι παντού και να καλύπτουν πλήρως το μέλι προκειμένου να γίνει κριτσανιστό, Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι ένα μαλακό παστέλι.

Αφού είναι έτοιμο το μίγμα σας, το αδειάζετε όλο στο κέντρο μίας λαδόκολλας. Στρώνετε ελαφρά   προσέχοντας να μην σας φύγει από δεξιά και αριστερά και το καλύπτετε με άλλη μία λαδόκολλα. Με τον πλάστη στρώνετε το παστέλι και το κάνετε όσο λεπτό θέλετε. Το φορμάρετε σε ορθογώνιο σχήμα και κάνετε γραμμές ώστε αργότερα όταν πήξει να μπορέσετε να το κόψετε σε τετράγωνα.

Εγώ αμέλησα να το κάνω αυτό, δηλαδή απλά το έστρωσα στη λαδόκολλα και έτσι μετά το έκαψα σε ακανόνιστο σχήμα!

Το αφήνετε να παγώσει εκτός ψυγείου. Δεν χρειάζεται πολύ ώρα για να ετοιμαστεί! Το κόβετε και το τυλίγεται σε σελοφάν ή σε διαφανές χαρτί τυλίγματος γλυκών! 

Ένα τέλειο κολατσιό για το σχολείο, το γραφείο, την εκδρομή, τη βόλτα, τα ψώνια, την παιδική χαρά, τη θάλασσα κτλ κτλ

Κομμάτια παστέλι μπορείτε να προσθέσετε στις σαλάτες και τα γλυκά σας! 

Φιλιά, Φωτεινούλα

13 σχόλια:

  1. Καλά δεν το συζητάω θα πρέπει να είναι τέλειο κανένα κομματάκι κι απο ΄δω!!!!!!Να είσαι καλά καλό απόγευμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι κομματάκι; Ολόκληρο ταψί θα σου στείλω!!!

      Διαγραφή
  2. Αχ,εμένα με δυσκολευει το καβούρδισμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί σε δυσκολεύει; Το κάνεις στο τηγάνι ή στο φούρνο;

      Διαγραφή
  3. posh wra peripou to afhnoume na pagwsei?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο πιο πολύ σησάμι βάλεις τόσο πιο κριτσανιστό θα γίνει και θα "δέσει" γρηγορότερα. Εάν σου αρέσουν τα μαλακά παστέλια απλά θα βάλεις λιγότερο σησάμι. Το "πάγωμα" εξαρτάται από την αναλογία μελιού στο μίγμα και τη θερμοκρασία δωματίου. Περίπου μία ώρα μπορεί και περισσότερο σε ξηρό περιβάλλον όχι σε ζεστό.

      Διαγραφή
    2. Περίπου ποσα κομμάτια βγαινει; δηλαδη αν το βαλω σε πυρεξ μου φτάνουν τα υλικά η να βαλω παραπάνω; ευχαριστώ...

      Διαγραφή
    3. Ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών που θέλεις και ανάλογα με το πόσο λεπτό το θέλεις. Προσωπικά το άπλωσα στο ταψί του φούρνου, πάνω στη λαδόκολλα και το άπλωσα. Νομίζω θα σε διευκολύνει καλύτερα το μεγάλο μέγεθος στις κινήσεις σου.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ παρα πολύ...Φαίνεται τέλειο θα το δοκιμασω αυριο κιόλας...

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ πολύ... Φαίνεται τέλειο θα το δοκιμάσω αυριο κιόλας...

      Διαγραφή
  4. ποσα γραμμαρια ειναι ολο το σουσαμι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρησιμοποίησα 200γρ. αλλά καλό θα ήταν να το δεις ανάλογα με την προτίμηση σου, την πυκνότητα του μελιού κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!