Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Μπακλαβάς όλο γλύκα με ποικιλία ξηρών καρπών


Ένα ταψί μπακλαβάς ψήνεται στο φούρνο μου και ανυπομονώ να το γευτώ και να σας το περιγράψω! Μην σας φαίνεται δύσκολο, τελικά είναι πολύ εύκολο και απλό να φτιάξεις μπακλαβά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σας αρέσει να τον γεύεστε! Τότε θα βάλετε όλη την αγάπη σας σ'αυτόν και ο μπακλαβάς θα σας ανταμείψει!

Λίστα για ψώνια
1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
500γρ. ξηροί καρποί χοντροτριμμένοι (καρύδι, αμύγδαλο, φουντούκι, φυστίκι Αιγίνης)
150γρ. βούτυρο λιωμένο
2κγ. κανέλα σκόνη
1κγ. γαρύφαλο σκόνη
4κσ. ζάχαρη
8κσ. φρυγανιά τριμμένη

Σιρόπι
2 φλυτάνια ζάχαρη (500γρ.) 
2 φλυτζάνια νερό
1 φλυτζάνι μέλι
φλούδα ενός λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας



Οι παρακάτω ποσότητες αφορούν ένα μέτριο μικρό ταψί.

Ξεκινάμε το στήσιμο του μπακλαβά μας στρώνοντας και βουτυρώνοντας εναλλάξ 5 φύλλα στον πυθμένα του ταψιού. Μην ξεχάσετε να βουτυρώσετε και τον πάτο του ταψιού.

Θρυμματίζουμε στο Multi τους ξηρούς καρπούς και τους πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, την κανέλλα και το γαρύφαλο. Σε αυτό το σημείο να παρατηρήσω ότι έχω φτιάξει μπακλαβά χωρίς να προσθέσω τη ζάχαρη και τη φρυγανιά και δεν παρατήρησα σημαντικές διαφορές.

Ανακατεύετε καλά τα τριμμένα υλικά και ρίχνετε μία στρώση πάνω στα βουτυρωμένα φύλλα.

Προσέξτε, επειδή θα επαναληφθούν οι στρώσεις, δεν χρειάζεται να βάλετε πολύ αλλά ίσα ίσα να καλύπτει το φύλλο. 

Τοποθετείται 1 φύλλο πάνω από τη γέμιση, το βουτυρώνετε, απλώνετε άλλο ένα φύλλο, το βουτυρώνετε κι αυτό και καλύπτεται πάλι με τους ξηρούς καρπούς. Επαναλαμβάνεται τη διαδικασία υπολογίζοντας ότι στο τέλος θα πρέπει να καλύψετε το μπακλαβά με 4-5 φύλλα, πάντα βουτυρωμένα εναλλάξ.

Χαράζετε το μπακλαβά μέχρι κάτω, σε ρόμβους, και μπήγετε ένα καρφάκι γαρύφαλλο (προαιρετικά) σε κάθε κομμάτι. Ψήνεται το μπακλαβά στο "πάνω-κάτω" σε χαμηλή θερμοκρασία, στους 150ο C μέχρι να ροδίσει, για μία ώρα περίπου.

Αφήνουμε το μπακλαβά μας να κρυώσει για τα καλά πριν το σιροπιάσουμε.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι με μισό κιλό ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό, 1 ποτήρι μέλι και το χυμό ενός λεμονιού. Μπορείτε να βάλετε και ένα ξυλάκι κανέλας μέσα στο σιρόπι. Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και αραδιάζουμε πάνω στον κρύο μπακλαβά αφήνοντας το να το ρουφήξει για τα καλά.

Σας άνοιξα την όρεξη; Βουρ, στην κουζίνα για μπακλαβά και ελληνικό καφέ!

Φιλιά, Φωτεινούλα

3 σχόλια:

  1. Φωτεινή μου, πωπω υπέροχος!!!Το λιγουρεύτηκα!!!Καλή σου εβδομάδα, φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι τόσο γλυκό το σχόλιο σου που μου άνοιξες την όρεξη. Πάω για καφέ και θα βάλω άλλο ένα κομμάτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παω τρεχοντας να το φτιαξω!τελειο μου φαινεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!