Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

Σουπιές με μάραθο και σπανάκι

Σαρακοστή και τα νηστίσιμα φαγητά έχουν την τιμητική τους! Έτσι και τα θαλασσινά και τα λαχανικά. Τι πιο μυρωδάτο από το μάραθο και τι πιο νόστιμο και ιδιαίτερο όταν συνδυάζεται με σουπιά και σπανάκι.

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τα υλικά μας. Καθαρίζουμε τις σουπιές μας (μου βγήκε το λάδι για να το κάνω αυτό αλλά άξιζε τον κόπο για μια φρέσκια σουπιά σαν κι αυτή) ή την παίρνουμε καθαρισμένη.

Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας και ζεματίζουμε το μάραθο και το σπανάκι, σε χωριστές κατσαρόλες, όσο ψιλοκομμένα επιθυμούμε, και τα κρατάμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.

Ξεκινάμε και σοτάρουμε ένα ξερό κρεμμύδι και 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (και το πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα, σε ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά για να μην μαυρίσουν. 

Προσθέτουμε τη σουπιά καθαρισμένη και κομμένη σε μπουκίτσες και την αφήνουμε να βράσει για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσει. Έπειτα από μισή ώρα από την προσθήκη της σουπιάς, αλατοπιπερώνω και προσθέτω 1 κρασοπότηρο λευκό ή κόκκινο κρασί και μία ντομάτα τριμμένη. Συνεχίζω το βρασμό μέχρι να μαλακώσει η σουπιά τελείως προσθέτοντας νεράκι όταν χρειάζεται για να μην κολλήσει. Προσοχή! η σουπιά δεν θέλει παραπάνω βράσιμο διότι θα σκληρύνει και δεν θα τρώγεται.

Μόλις είναι έτοιμη η σουπιά, την αφαιρώ από το κατσαρόλι και προσθέτω το μάραθο, το οποίο θέλει αρκετό βρασμό για να μαλακώσει, τουλάχιστον μισή ώρα. Πάλι προσθέτω νεράκι όσο χρειάζεται για να μην κολλήσει. 

Όταν δω ότι το μάραθο είναι έτοιμο, ρίχνω τη σουπιά πάλι μέσα, ρίχνω και το σπανάκι, τα φέρνω μερικές βόλτες για 5-10 λεπτά και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα!

Σερβίρω τις σουπιές μου σκέτες με φρέσκο ψωμάκι, ρυζάκι ή πατατούλες τηγανιτές και σε περίπτωση που ΔΕΝ νηστεύεται με λαχταριστή αλμυρή φετούλα. 

Μμμμ, μου άνοιξε η όρεξη και η μυρωδιά με έχει κατακλύσει... πάω να τις γευτώ!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!