Κυριακή, 1 Απριλίου 2012

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με κομμάτια παστέλι


Ο γενικός κανόνας του σιμιγδαλένιου χαλβά επιτάσσει 1-2-3-4. Το επιβεβαίωσα από πολλές πηγές!

1- Φλιτζάνι λάδι
2- Φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό (ή 1 χοντρό και 1 ψιλό και λίγο ακόμα)
3- Φλιτζάνια ζάχαρη
4- Φλιτζάνια νερό

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας πρώτα το σιρόπι γιατί πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει καλά. Πως το φτιάχνουμε; Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5-10 λεπτά. Μπορούμε να προσθέσουμε 2 ξυλάκια κανέλα εάν το θέλουμε πιο αρωματικό ή να προσθέσουμε την κανέλα στο μίγμα του χαλβά.

Ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Το καβουρντίζουμε καλά ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου αλλάξει ελαφρώς το χρώμα του και ξανθύνει. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σιρόπι σε φιλέ κορδονιού, σιγά σιγά και με προσοχή γιατί πετάγεται ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Περιμένετε να αφομοιωθεί το σιρόπι πριν προσθέσετε κι άλλη ποσότητα για να μην στουμπώσει το μίγμα σας. 

Αφού έχετε ρίξει όλο το σιρόπι συνεχίζετε να ανακατεύετε με απαλές κινήσεις και θα αρχίσετε να αισθάνεστε ότι το μίγμα σας σφίγγει. Συνεχίστε μέχρι να σφίξει αρκετά.

Στο στάδιο αυτό μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα, 1/2κγ κανέλα και 1/2 κγ γαρύφαλο για εξαίρετη και μοναδική μυρωδιά. Επιπλέον, σταφίδες, γλυκό του κουταλιού σε κύβους ή καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς όπως κουκουνάρι, φυστίκι, καρύδι ή αμύγδαλο.

Ο δικός μου ο χαλβάς όμως έχει κομμάτια παστέλι! Κόβω το παστέλι μου σε μικρά καρέ και το προσθέτω στο μίγμα. όπως το ανακατεύω λιώνει το μέλι και αφήνει ελεύθερους τους ξηρούς καρπούς να ταξιδέψουν και να μας προσφέρουν ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό αποτέλεσμα! 

Ρίχνετε το μίγμα του χαλβά στη φόρμα του κέικ και αφήνετε εκεί έως ότου παγώσει καλά πριν τον ξεφορμάρετε.

Όταν το ξεφορμάρετε σε μια όμορφη πιατέλα πασπαλίζετε με κανέλα ή κρυσταλλική ζάχαρη (προαιρετικά). Ο καλύτερος χαλβάς που έφτιαξα-έφαγα ποτέ μου!!! Μαλακός, ζουμερός, μυρωδάτος!!!

Φιλιά, Φωτεινούλα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!