Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

Βασική συνταγή για πανακότα... παντός τύπου χωρίς ζελατίνη


Για να είμαι ειλικρινής δεν πίστευα ότι η πανακότα ήταν ένα τόσο εύκολο και απλό γλυκό. Επιπλεόν, έχει τη δυνατότητα πολλαπλών γεύσεων και σαλτσών που την καθιστά ένα γλυκό για όλα τα γούστα!
Η συνταγή απλούστατη και πολλαπλώς επιβεβαιωμένη! 900γρ κρέμα γάλακτος, 100γρ γάλα, 200γρ ζάχαρη, 1 στικ φρέσκιας βανίλιας και ... 2-3γρ αγάρ αγάρ (ή αλλιώς 40γρ ζελατίνη).

Επειδή έχω ένα θέμα με τη ζελατίνη και δεν μου αρέσει προτιμώ να χρησιμοποιήσω αγάρ αγάρ, το οποίο είναι φυτικό προϊόν, φύκι σε σκόνη που χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια τώρα στην Ιαπωνία. Η επιλογή είναι δική σας. Το αγάρ αγάρ το βρίσκεται στα καλά μπαχαράδικα.

Ζεσταίνω ελαφρώς την κρέμα γάλακτος με το γάλα και προσθέτω τη ζάχαρη για να λιώσει. Συνεχίζω να ανακατεύω σε χαμηλή φωτιά. Τέλος, προσθέτω τη βανίλια σε στικ. Χαράσσω κάθετα το στίκ και το ρίχνω μέσα στο μίγμα για να βγάλει το άρωμα του. Προσθέτω και τα 2 γρ αγάρα αγάρ και αισθάνομαι στο χέρι μου ότι το μίγμα αρχίζει να πήζει. Αποσύρω από τη φωτιά και μοιράζω σε χαμηλά μπωλάκια τα οποία βάζω στο ψυγείο για να πήξουν.

Εδώ έχετε 2 επιλογές. Μπορείτε με ένα λεπτό μαχαιράκι να βγάλετε από το στικ τα μαυράκια και να τα αφήσετε μέσα στο μίγμα, όπου σε αυτή την περίπτωση θα φαίνονται στη λευκή κρέμα της πανακότα ή να σουρώσετε όλο το μίγμα κρατώντας το στικ της βανίλιας και αποφεύγοντας τα μαυράκια. Στη δεύτερη περίπτωση όμως δεν θα έχετε έντονο άρωμα βανίλιας όπως καταλαβαίνετε. Εγώ προτίμησα να αφήσω τα μαυράκια και δεν με χάλασε καθόλου.  

Σε περίπτωση που θελήσετε να χρησιμοποιήσετε τη ζελατίνη, θα τη μουλιάσετε σε κρύο νερό για μισή ώρα πριν την χρησιμοποιήσετε και, έπειτα, θα τη σφουγγίξετε καλά να φύγουν τα νερά και θα τη βάλετε στο μίγμα στο κατσαρολάκι για να λιώσει εντελώς. Φροντίστε να σουρώσετε το μίγμα για να μην μείνουν κομμάτια ζελατίνη μέσα σε αυτό.

Η πανακότα έχει διάφορους τρόπους σερβιρίσματος και παρουσίασης. Ο πιο εύκολος και συνηθισμένος τρόπος είναι με γκανάζ σοκολάτας ή γλυκό κουταλιού.

Ετοιμάστε μια γκανάζ σοκολάτας λιώνοντας σε μπεν μαρί 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 200γρ. κρέμα γάλακτος. Αφήστε τη γκανάζ να κρυώσει ελαφρά και περιχύστε την πανακότα φού την ξεφορμάρετε σε ένα όμορφο πιάτο.

Προσεχώς θα σας δώσω κι άλλες ιδέες παρουσίασης και γεύσης!


Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!