Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

Μαρμελάδα φράουλα, η καταπληκτική


Δεν υπήρχε περίπτωση τώρα που βγήκαν οι φράουλες για τα καλά να μην φτιάξω μαρμελάδα φράουλα. Τα παιδιά μου μου τη ζητούσαν από το χειμώνα ακόμα.

Κι επειδή ήθελα να φτιάξω αρκετή προμηθεύτηκα 2 κιλά φράουλες από τις οποίες προέκυψαν 2 μεγάλα βάζα. Η διαδικασία απλή και συνηθισμένη όπως σε όλες τις μαρμελάδες. Φρούτα και ζάχαρη. Εδώ προσθέτουμε και το χυμό ενός λεμονιού!


Λίστα για ψώνια
1κιλό φράουλες καθαρισμένες
500-600γρ. ζάχαρη 
χυμό μισού λεμονιού
φύλλα δυόσμου και μέντας (προαιρετικά)

Αφήνουμε τις καθαρισμένες φράουλες μαζί με τη ζάχαρη μέσα στην κατσαρόλα για περίπου 4 ώρες για να βγάλουν τα νερά τους. Υπολογίστε ότι για κάθε κιλό καθαρισμένες φράουλες θα χρειαστείτε περίπου 500-600γρ. ζάχαρη καθώς οι φράουλες είναι πολύ γλυκό φρούτο. 

Βράζετε τη μαρμελάδα σας σε μέτρια φωτιά για 3-4 ώρες και προσθέτετε το χυμό του λεμονιού. Θα προσέξετε να μην σφίξει αλλά να είναι αρκετά ρευστή. Την αφήνετε να ξεκουραστεί όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα, πολτοποιείτε τις φράουλες μέσα στην κατσαρόλα με τη βοήθεια του bimmer και ξαναβράζετε τη μαρμελάδα για περίπου μία ώρα ακόμα σε χαμηλή φωτιά. 

Θυμηθείτε ότι όταν η μαρμελάδα κρυώσει θα γίνει πιο σφιχτή οπότε μην βιαστείτε να τη φέρετε στην κατάσταση που θέλετε. Αποθηκεύστε τη μαρμελάδα σε καλά αποστειρωμένα βάζα αφού κρυώσει τελείως. Καλύψτε με μια μεμβράνη και βιδώστε το καπάκι γερά.

Οδηγίες για την αποστείρωση των βάζων θα βρείτε εδώ

Χρησιμοποιείστε τη μαρμελάδα σας σε γλυκά όπως τσηζκεικ, πάνω στο γιαούρτι σας, για γέμιση μπισκότων και μαφινς ή όπου αλλού σκεφτείτε εσείς! Στείλτε μου την ιδέα σας!

Θα σας συμβούλευα το ζουμάκι που έχει η μαρμελάδα να το σουρώσετε και να τρο κρατήσετε ως σιροπάκι για το καλοκαιρινό σας παγωτό οπότε ρίχτε λίγο παραπάνω νεράκι στη μαρμελαδίτσα σας για να σας περισσέψει!

Φιλιά, Φωτεινούλα

7 σχόλια:

  1. geia sou foteinoula... den einai kapws ligh h zaxarh gia ena kilo fraoules...
    vlepw alles sintages me 800-1kilo zaxarh/ kilo fraoules...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Γιώργο... όχι, δεν είναι λίγη η ζάχαρη. Σε όλες μου τις μαρμελαδοπαρασκευές χρησιμοποιώ τα μισά γραμμάρια ζάχαρης από τα γραμμάρια ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΟΥ φρούτου. Αυτή η ζάχαρη είναι αρκετή, ειδικά για τις φράουές που είναι ένα ήδη γλυκό φρούτο. Το ξέρω για τις άλλες συνταγές, το ίδιο έκανε κι η μαμά μου, αλλά γιατί να βαραίνεις τη συνταγή σου με περιττή ζάχαρη όταν έχεις το ίδιο αποτέλεσμα και με λιγότερη; Θα σε συμβούλευα πάντως να μην πάρεις ακόμα φράουλες για να κάνεις μαρμελάδα διότι δεν είναι ώριμες, νόστιμες και γλυκές. Η πιο κατάλληλη εποχή τους είναι το Μάιο όπου έχουν και πολύ χαμηλότερη τιμή. Κάνε λίγο κράττει!

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. na se rotisw kai kati allo.. polles sintages lene gia piktini...poia h gnomi s ?
    aa kai ton maio enoeitai tha parw fraoules pou tha einai glikes kai h epoxh tous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την έχω χρησιμοποιήσει και το αποτέλεσμα που δίνει είναι πολύ καλό σε φρούτα για μαρμελάδα τα οποία έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε πηκτίνη, όπως είναι το καρπούζι. Επίσης, μπορείς να αντικαταστήσεις την πηκτίνη προσθέτοντας ένα μήλο στη μαρμελάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χωρις να εχω ξαναφτιαξει κατι παρομοιο ηθελα να ρωτησω αν βραζοντας τοσες ωρες (4!) την μαρμελαδα (ας πουμε και στο 6/9 στο μάτι) δεν θα κολλησει; δεν θα στεγνωσει εντελως; κατι δεν έχω καταλαβει ίσως... επίσης γράφετε να βάλουμε εξτρα νερό. σε ποιο στάδιο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μέτρια φωτιά είναι το 4-5. Το νεράκι θα το προσθέσεις αν έχουν τελειώσει τα υγρά και οι φράουλες δεν έχουν λιώσει. Όλα εξαρτώνται απο την κουζίνα.

      Διαγραφή

Chit chat!!!