Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

Ρουμάνικο παπανάσι αλά ελληνικά

Το Πάσχα που λέτε ήμουν στη Ρουμανία. Μου διαφήμισαν το παπανάσι ως το καλύτερο, και μοναδικό, παραδοσιακό γλυκό της Ρουμανίας, το οποίο απαιτεί τουλάχιστον μισή ώρα παραγγελίας πριν το σερβίρισμα του. Μη με ρωτήσετε γιατί, δεν ξέρω. Μάλλον είναι πιο νόστιμο ζεστό.

Λόγω συγκυριών δεν κατάφερα να το γευτώ στην πατρίδα του αλλά το μετέφερα στην Ελλάδα διότι ήταν αδύνατο να εκλείψει γευστικά από τον ουρανίσκο μου. Ιδού, λοιπόν, το παπανάσι σε όλο του το μεγαλείο!


Λίστα για ψώνια
500γρ. ανθότυρο
200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100γρ. ζάχαρη
1κγ. σόδα 
1κγ. baking powder
1/2κγ. βανίλια
2 αβγά
ηλιέλαιο για τηγάνισμα


Θα ξεκινήσουμε ανακατεύοντας με το χέρι και τη βοήθεια σπάτουλας το τυρί, τη ζάχαρη, τη σόδα και το baking powder. Συνεχίζουμε ρίχνοντας στο μείγμα και ανακατεύοντας τα αβγά και ολοκληρώνουμε με το αλεύρι και τη βανίλια. Το μείγμα θα είναι λείο, εύπλαστο και θα κολλάει ελαφρά στο χέρι. Αν δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε και σας κολλάει αρκετά στα δάχτυλα τότε προσθέστε κι άλλο αλεύρι κατά το πλάσιμο.

Πλάθετε το παπανάσι σε μπάλα, έπειτα το κάνετε επίπεδο με πάχος ενός δαχτύλου και βουτώντας το ένα σας δάχτυλο στο νερό δημιουργείτε μια τρύπα στη μέση του. Πλάθετε ένα μπαλάκι ζύμης σε μέγεθος ίσο με την τρύπα του παπανάσι. Συνεχίζετε το πλάσιμο λουκουμά και μπαλάκι μέχρι να εξαντληθεί η ζύμη.

Ψήνεται τα παπανάσι σε μέτρια φωτιά. Βάλτε πρώτα το λάδι να κάψει και μετά χαμηλώστε τη φωτιά και ρίξτε τα μέσα μέχρι να χρυσίσουν και να ροδίσουν. Στη συνέχεια, τα αποσύρετε από την κατσαρόλα και τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν ελαφρά.

Σερβίρετε τα παπανάσι ως εξής. Τοποθετείται το λουκουμά στο πιάτο και πάνω σε αυτόν τη μπαλίτσα. Περιχύνετε με μια μεγάλη κουταλιά μαρμελάδα φράουλα ή κόκκινα φρούτα του δάσους και ολοκληρώνετε την παρουσίαση με σαντιγύ. 

Στη Ρουμανία το σερβίρουν με Smantana αντί για σαντιγύ, η οποία είναι ένα κρεμώδες "γιαούρτι"  με ελαφρά γλυκιά γεύση. Εμείς προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα Ελλάδας και απολαμβάνουμε ένα πολύ νόστιμο γλυκό το οποίο τρώγεται ζεστό!  

Φιλιά, Φωτεινούλα

2 σχόλια:

  1. ενδιαφερον,μα επειδη δε μου αρεσει το ανθότυρο δε με δελεαζει ιδιαιτερα στην παρασκευη!η εμφανιση του όμως είναι σουπερ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν έχει γεύση τυριού. μπορείς να δοκιμάσεις και μυζήθρα ή κάποιο άλλο μαλακό τυρί. Φυσικά στη Ρουμανία δεν έχουν ανθότυρο! και χρησιμοποιούν κάποιο άλλο είδος μαλακού τυριού!

      Διαγραφή

Chit chat!!!