Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

Κέικ λεμονιού πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη


Ας δεχτούμε ότι δεν είναι όλοι σοκολατοφάγοι αλλά όλοι έχουμε το δικαίωμα σε ένα νόστιμο και αφράτο κέικ, έτσι δεν είναι;

Εναλλακτικά της σοκολάτας σας προτείνω δροσερό και ανάλαφρο κέικ λεμονιού, τώρα που έρχεται το καλοκαίρι! Εύκολο και γρήγορο μέχρι να πεις... λεμόνι!


Λίστα για ψώνια
400 γρ. αλεύρι φαρίνα
250γρ. μαργαρίνη
400γρ. ζάχαρη
150γρ. γάλα
4 αβγά
100ml χυμό λεμόνο
ξύσμα από τα λεμόνια που στίψαμε



Ανακατεύουμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη. Όταν λιώσει η ζάχαρη μέσα στο μίγμα προσθέτουμε τα αβγά, όχι όλα μαζί αλλά ένα ένα, συνεχίζοντας να χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα. 

Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ, το χυμό λεμόνι και το ξύσμα τους και το γάλα. Όσο πιο πολύ το ξύσμα τόσο πιο ξινό θα είναι το κέικ μας οπότε την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε... την αφήνω στη δική σας επιλογή. 

Τέλος, ρίχνουμε στον κάδο το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά.

Αδειάζουμε το μίγμα σε μια φόρμα σιλικόνης, η οποία δεν χρειάζεται βουτύρωμα και αλεύρωμα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, στον αέρα, κάνοντας τη δοκιμή με το μαχαίρι για να σιγουρευτούμε ότι το κέικ είναι καλά ψημένο. Ξέρετε, αυτό που μπήγουμε το μαχαίρι μέσα στο κέικ και αν βγει στεγνό τότε το κέικ μας είναι έτοιμο ψημένο.

Εάν χρησιμοποιήσετε συμβατική φόρμα τότε θα πρέπει τη βουτυρώσετε και να την αλευρώσετε για να μην κολλήσει το κέικ στα τοιχώματα της.

Σε μία ώρα είναι έτοιμο! Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη ή ετοιμάστε ένα γλάσο λεμονιού και περιχύστε το κέικ! 

Το γλάσο λεμονιού θα το ετοιμάσετε με ζάχαρη άχνη μέσα στην οποία θα στάξετε το χυμό από μισό λεμόνι και νεράκι μέχρι να σας γίνει ένα ρευστό μίγμα... σαν γλάσο. Απλά έχετε υπόψιν σας ότι όταν στεγνώσει θα σταθεροποιηθεί λίγο ακόμα οπότε αφήστε το λίγο να κυλάει τόσο όσο το μέλι από το κουτάλι. Απλώστε το γλάσο πάνω στο κέικ με μια σπάτουλα, διακοσμήστε με ξύσμα ή φλούδες λεμόνι και αφήστε να στεγνώσει

Μμμμ, delicious! Θέλω ένα κομμάτι τώρα!


Φιλιά, Φωτεινούλα


4 σχόλια:

Chit chat!!!