Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Τσουρεκοκέικ γεμιστό με μαρμελάδα εσπεριδοειδών

Πρωτότυπος συνδυασμός τσουρεκιού σε μορφή κέικ που μπορεί να συντροφεύσει ευχάριστα τα πρωινά μας και τις εκδρομές μας!

Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο αλλά χρειάζεται τη μαεστρία και το χρόνο των τσουρεκιών. Τα υλικά μας είναι τσουρεκένια, γάλα, αβγά, μαγιά, μαχλέπι, μαστίχα, αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη.


Λίστα για ψώνια
για τη ζύμη
500γρ. αλεύρι για τσουρέκια
125γρ. βούτυρο
150γρ. ζάχαρη
125γρ. γάλα
3 αβγά
5γρ. μαχλέπι κοπανισμένο
1γρ. μαστίχα κοπανισμένη
λίγο αλάτι
ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
50γρ. νωπή μαγιά ή 15γρ. ξερή μαγιά
μαρμελάδα εσπεριδοειδών, καρύδια, μερέντα, κομμάτια σοκολάτας για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε ΕΛΑΦΡΑ το γάλα και διαλύουμε τη μαγιά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι για τσουρέκια σε ένα βαθύ μπωλ και προσθέτουμε το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα από το πορτοκάλι και αφήνουμε κι αυτό στην  άκρη.

Χτυπάμε το βούτυρο και διαλύουμε σε αυτό τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις ώσπου να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χυμό από το πορτοκάλι.

Ξεκινάμε την ενοποίηση των υλικών μας ξεκινώντας προσθέτοντας στο μπωλ με το αλεύρι το μίγμα βουτύρου και, αφού ανακατευτούν πλήρως τα υλικά, στη συνέχεια, προσθέτουμε το μίγμα με τη μαγιά.

Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά μας για 20 λεπτά περίπου και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μία με δύο ώρες. Στη συνέχεια, το ζυμώνουμε ξανά για 15 λεπτά και το "κατεβάζουμε". Το αφήνουμε ξανά μία ώρα για να φουσκώσει.

Μετά από μία ώρα το ζυμώνουμε και το "κατεβάζουμε" πάλι. Πρέπει να αισθανθούμε ότι έχει φύγει ο πολύς αέρας από τη ζύμη. 

Στη φόρμα σιλικόνης του κέικ πασπαλίζουμε, προαιρετικά, με φιλέ αμυγδάλου ή καρύδια. Τοποθετούμε μία λωρίδα ζύμης στη φόρμα τους κέικ, σε ύψος χαμηλότερο από τη μέση της φόρμας, και την πιέζουμε στη φόρμα ώστε να βολευτεί καλά. Έπειτα, τοποθετούμε κουταλιές από μαρμελάδα εσπεριδοειδών ή άλλη μαρμελάδα της αρεσκείας μας ή μερέντα ή τριμμένη σοκολάτα, περιμετρικά και στο κέντρο της ζύμης δίχως να φτάνει στις άκρες. Τοποθετούμε άλλη μια λωρίδα ζύμης από πάνω πιέζοντας με τα δάχτυλα ελαφρά στις άκρες αυτή τη φορά, εσωτερικά και εξωτερικά, προκειμένου να ενώσουμε τις δύο ζύμες, την πάνω και την κάτω.  

Ψήνουμε το τσουρεκοκέικ στους 150 βαθμούς, στον αέρα, για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Επισημαίνω ότι τα κέικ σε φόρμες σιλικόνης χρειάζονται 10 λεπτά ψήσιμο παραπάνω σε σύγκριση με τις συμβατικές φόρμες οι οποίες απαιτούν βουτύρωμα και αλεύρωμα. Κάντε τη δοκιμή του μαχαιριού πριν το βγάλετε από το φούρνο για να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά ψημένο.

Αφήστε τη φόρμα να κρυώσει για τα καλά πριν ξεφορμάρετε το κέικ! Σερβίρετε το τσουρεκοκέικ πασπαλίζοντας το με ζάχαρη άχνη ή με γκανάζ σοκολάτας.

Για τη γκανάζ σοκολάτας, σε μπεν μαρί, ζεσταίνω 200γρ κρέμα γάλακτος και λιώνω σε αυτό 200γρ σοκολάτα κουβερτούρα ή γάλακτος. Αφήνω να κρυώσει ελαφρά και περιχύνω με αυτό το τσουρεκοκέικ.

Βουρ! για καφέ ή γαλατάκι για να συνοδεύσω το τσουρεκοκέικ μου!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!