Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Πως καθαρίζω και βράζω το μπρόκολο

Εύκολο! 
Έχετε μπροστά σας ένα πανέμορφο πράσινο "δεντράκι". Κόβετε το κοτσάνι και μετά αρχίζετε να χωρίζετε τα "κλαράκια" του. Για κάθε κλαράκι που βγάζετε, το ξεπλένετε και ξεφλουδίζετε ελαφρά το κοτσανάκι του να φύγουν οι πολλές ίνες. Επαναλαμβάνετε το ίδιο για όλα τα "κλαράκια" και το βάζετε σε μια λεκανίτσα με νερό και ξύδι για λίγη ώρα.

Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι να φύγουν τυχόν ζουζούνια που μπορεί να έχουν φωλιάσει και είναι αδύνατον να τα βρούμε και να τα αφαιρέσουμε με το κλασικό πλύσιμο. Αφήνουμε στο νεράκι για μισή ώρα περίπου. Ξεπλένουμε, τα τινάζουμε και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό (προαιρετικά) για 5-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ανάλογα με το πόσο σκληρό είναι.

Σερβίρετε το ως σαλάτα ή δροσερό συνοδευτικό για τα θαλασσινά σας. Αφήστε το να κρυώσει καλά πριν το λαδώσετε και το λεμονίσετε διαφορετικά θα κιτρινίσει!

Φιλιά, Φωτεινούλα

4 σχόλια:

  1. Χρησιμοποίησα τις οδηγίες σας, για τις οποίες ευχαριστώ, με μικροδιαφορές. Έβαλα νερό, χωρίς αλάτι,τόσο που να σκεπάζει μόνο τα κοτσάνια. Μόλις άρχισε να βράζει έβαλα τα κομματάκια από το μπρόκολο (τα κλαδάκια όπως επιτυχημένα λέτε)όρθια με το κοτσάνι προς τα κάτω για να βράσουν 5 λεπτά. Το επάνω μέρος από τα κλαδάκια, το άνθος ας πω) ουσιαστικά έβρασε με ατμό. Τα έβγαλα ''ζωντανά', καταπράσινα δηλαδή και τα άφησα να κρυώσουν. Τα υπόλοιπα (αλάτι, λάδι, λεμόνι) τα έβαλα όταν τα έκανα σαλάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας! Καλή σας απόλαυση!

      Διαγραφή
  2. Πολλά συγχαρητήρια! πολύ ορθή συμβουλή! δεν είναι μικροδιαφορές... είναι αυτό που πρέπει. Μακάρι να δίνανε όλοι με αυτό τον τρόπο τις συνταγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!