Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

Παραδοσιακό τουρλού στην κατσαρόλα

Τουρλού λαχανικών με ψητό χαλούμι και μαυροκούκι

Το τουρλού είναι από τα πιο αγαπημένα μου καλοκαιρινά πιάτα. Ίσως φταίει το γεγονός ότι το ανακάλυψα σε μεγάλη ηλικία, ένα καλοκαίρι στη Γαλλία, όταν είχα μπουχτίσει το γαλλικό φαγητό, όπως φιλέτα, κρέμες γάλακτος και βραστά φασολάκια, και ήθελα ένα αμιγώς ελληνικό πιάτο με τα λιγοστά πράγματα που μπορούσα να βρω γύρω μου. Μελιτζάνες, κολοκύθια, φασολάκια, πατάτες, καρότα, κρεμμύδια και ντομάτες συνέθεσαν το πιάτο μου και ήμουν απόλυτα ευτυχισμένη γι’αυτό που είχα κατορθώσει να απολαύσω!

Η διαδικασία εύκολη. Το μόνο χρονοβόρο του πιάτου είναι η ετοιμασία των λαχανικών.

Λίστα για ψώνια 
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
3 μεγάλα κολοκύθια 
1 ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα χοντροκομμένα σε ροδέλες
2-3 καρότα
2-3 πιπεριές κέρατο
λευκά μανιτάρια (προαιρετικά)
2-3 πατάτες κομμένες στη μέση
2-3 ώριμες ντομάτες σάλτσα
αλάτι και πιπέρι
3-4 κλωνάρια μαϊντανό χοντροκομμένο
1κ.σ. δυόσμο
ελαιόλαδο


Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά –πλην του μαϊντανού- για να σοταριστούν κι αυτά. Προσθέτετε τις ντομάτες σάλτσα, λίγο νεράκι γιατί θα βγάλουν νερό και τα λαχανικά, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το δυόσμο.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά για περίπου 45 λεπτά, προσέχοντας μη στερέψει το νεράκι... σας και να είναι έτοιμα!

Για τους γρήγορους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη χύτρα όπου σε 5 λεπτά θα είναι έτοιμο το φαγητό σας.

Σερβίρετε με πλούσια ελληνική φέτα και φρέσκο ψωμάκι για μεγάλες βουτιές. Ή για ακόμα πιο ντελικάτη γεύση συνοδέψτε το με ψητό χαλούμι και μαυροκούκι.

Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά, Φωτεινούλα    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!