Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

Εκμέκ σε τσουρεκένια βάση αρωματισμένο με γλυκό τριαντάφυλλο

Ε, εντάξει, αυτά τα τσουρέκια είχαν την απόλυτη τιμητική τους φέτος, δεν μπορώ να πω. Αλλά από κάποια στιγμή και μετά δεν αντέχαμε να φάμε άλλο. Αν και εσείς έχετε φτιάξει τσουρέκια και δεν έχετε τι να τα κάνετε ή απλά θέλετε να φτιάξετε εκμέκ, ιδού η συνταγή που ψάχνατε!
Η συνταγή για τα καλύτερα τσουρέκια υπάρχει εδώ
http://oikaliteressyntagesmou.blogspot.com/2012/01/blog-post_11.html

Εάν ψήσετε τα τσουρέκια σας για να ετοιμάσετε το εκμέκ μειώστε λίγο τη μαγιά, δηλαδή αντί για 100γρ. χρησιμοποιήστε 70γρ. Στρώστε την τσουρεκένια ζύμη στο ταψί που θα ετοιμάσετε το εκμέκ και ψήστε το.

Εάν έχετε ήδη ψημένα τσουρέκια θρυμματίστε τα και τοποθετήστε τα στον πάτο του ταψιού που θα φτιάξετε το εκμέκ.

Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε το σιρόπι που θα σιροπιάσουμε το κέικ βράζοντας 1ποτήρι νερό -1 ποτήρι ζάχαρη - 1/2 ποτήρι μέλι. Αρωματίστε το σιρόπι σας (προαιρετικά) με κανέλα και φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού. Ρίξτε το καυτό σιρόπι στο κρύο τσουρέκι για να ποτίσει. Υπολογίστε ότι η ποσότητα του σιροπιού θα πρέπει να καλύπτει το ύψος του τσουρεκιού χωρίς να ξεχειλίζει. Αφήστε τώρα το τσουρέκι στην ησυχία του για να ποτίσει μέχρι να ετοιμάσετε την κρέμα.

Ετοιμάζουμε μια απλή κρέμα πατισερί και την αρωματίζουμε με στικ βανίλιας. Χαράσσουμε το στικ βανίλιας και το βάζουμε στην κατσαρόλα όσο περιμένουμε να ζεσταθεί. Ανακατεύουμε συχνά πυκνά, σε πολύ χαμηλή φωτιά για να προλάβει να βγάλει τα αρώματα του και στη συνέχεια το βγάζουμε.

Αλάνθαστη συνταγή για κρέμα πατισερί θα βρείτε εδώ
http://oikaliteressyntagesmou.blogspot.com/2012/01/blog-post_295.html

Συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε την κρέμα μέχρι να γίνει αρκετά πηχτή και να στέκεται χωρίς να είναι τούβλο. Έχετε υπόψη σας ότι όταν βάλουμε το γλυκό στο ψυγείο και κρυώσει, θα δέσει ακόμα περισσότερο. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στο τσουρέκι, αφού έχει κρυώσει και όχι όσο είναι καυτή.

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και ετοιμάζουμε τη σαντιγύ χτυπώντας 250ml κρέμα γάλακτος με 2κσ ζάχαρη άχνη μέχρι να δέσει και να στέκεται.

Απλώνουμε τη μισή σαντιγύ πάνω στην κρύα κρέμα πατισερί μέσα στο ταψί. Με την υπόλοιπη σαντιγύ και τη βοήθεια του κορνέ δημιουργούμε σχέδια πάνω στη σαντιγύ, γραμμές και φωλιές. Βάζουμε κουταλιές από γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο και... έτοιμο!
Φυσικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε το γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο με τρίμα από φυστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλο, και ακόμα με τρίμα σοκολάτας!

Ει, καλά, μη βιάζεστε και τόσο να το κόψετε και να το απολαύσετε. Αφήστε το στο ψυγείο να δέσει για τα καλά και έπειτα είναι όλο δικό σας, και, ...α, ...χμ , και των καλεσμένων σας!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!