Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012

Μελιτζανοσαλάτα καπνιστή χωρίς σκόρδο


Αυτή τη μελιτζανοσαλάτα τη γεύτηκα πρώτη φορά το Πάσχα του 2012 στη Ρουμανία ως παραοδσιακό πιάτο. Είναι εξαιρετική και πεντανόστιμη! 
Φυσικά, ήταν αδύνατον να τη φτιάξω εδώ και να έχω το ίδιο αποτέλεσμα διότι χρειάζεται κουζίνα με γκάζι αλλά θα προσπαθήσω να σας δώσω και μερικές παραλλαγές της.

Για ένα πιάτο μελιτζανοσαλάτα θα χρειαστείτε 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, αυτές με το μαύρο χρώμα από έξω. Τις πλένετε και τις διατηρείτε ολόκληρες.

Ρουμάνικη: Μπήγετε στην ολόκληρη μελιτζάνα δυο - τρία πηρούνια και τη στηρίζετε πάνω στο αναμμένο μάτι του γκαζιού σε χαμηλή φλόγα. Η μελιτζάνα ψήνεται και μαλακώνει. Την ξεφλουδίζετε, τη λιώνετε με ένα πιρούνι και προσθέτετε στο πιάτο μόνο λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι. Έτσι γίνεται καπνιστή.

Ελληνική Χωριάτικη: Ψήνεται τη μελιτζάνα στα κάρβουνα αφού τρυπήσετε τη σάρκα της με ένα πιρούνι για να ψηθεί μέχρι μέσα. Όταν είναι έτοιμη, τη βάζετε σε ένα πιάτο, ολόκληρη, την ξεφλουδίζετε και την πασπαλίζετε με σκόρδο, μαϊντανό, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Ελληνική της πόλης: Ψήνεται τη μελιτζανοσαλάτα στο γκριλ, στους 200ο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει καλά χωρίς να λιώσει η ψίχα. Την ψιλοκόβετε ή τη λιώνετε και προσθέτετε λάδι, αλάτι και πιπέρι, και 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη. Το αποτέλεσμα αυτό, βέβαια, δεν δίνει καπνιστή μελιτζάνα!

Συμβουλή: Για να ξεφλουδίσετε τη μελιτζάνα την κρατάτε από το λείκι και τραβάτε από το στενό μέρος προς το φαρδύ!

Όπως καταλάβατε η διαφορά έγκειται στο ψήσιμο αλλά ο συνδυασμός των ελληνικών υλικών είναι πάνω κάτω ο ίδιος. Κάποιοι προσθέτουν και φέτα ή και  ντομάτα σε καρέ... εσείς αναλόγως την όρεξη σας!

Φιλιά, Φωτεινούλα    

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι με το ουζάκι!

      Διαγραφή
  2. Γειά σου Φωτεινή.

    Η μελιτζανοσαλάτα είναι απο τις αγαπημένες μου, με λίγο σκορδάκι όμως.
    Οντως το ψήσιμο κάνει διαφορά, αλλά αν δεν γίνεται αλλιώς καλό είναικαι το γκριλ.

    Χάρηκα πολυ που σε γνώρισα από κοντά και που σιγά-σιγά γνωρίζω και το blog σου.

    Καλό σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σου,Μάριον! Κι εγώ χάρηκα που τα είπαμε από κοντά. Ανυπομονώ για την επόμενη μάζωξη. Κι εγώ προτιμώ τη μελιτζανοσαλάτα με σκόρδο αλλά με τόσες πικάντικες και βαριές γεύσεις που έχουν στη Ρουμανία, η μελιτζανοσαλάτα λειτουργούσε λυτρωτικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!