Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Ποικιλία λαχανικών γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά

'Οταν πιάνει η ζέστη και φτάνει το καλοκαίρι έρχεται η ώρα των γεμιστών λαχανικών! Το σπίτι γεμίζει μυρωδιές από ντομάτα, κολοκύθι, μελιτζάνα, πιπεριά και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε!
Για σήμερα θα γεμίσουμε ντομάτες, πιπεριές πράσινες και κέρατο, μελιτζάνες, κολοκυθάκι με το υλικό από τα λαχανικά και με ρυζάκι. Ως εκ τούτου, το φαγητό μας θα είναι νηστίσιμο, χωρίς κιμά.Στα γεμιστά μπορείτε ακόμα να προσθέσετε γεμιστούς κολοκυθανθούς ή αμπελόφυλλα ή και πατατούλες.

Πριν απ'όλα θα πρέπει να τοποθετήσετε τα λαχανικά στο ταψί σας για να βεβαιωθείτε για την απαιτούμενη ποσότητα των λαχανικών που θα χρησιμοποιήσετε. Θα ξεκινήσουμε καθαρίζοντας εσωτερικά τις ντομάτες. Αφαιρούμαι πρώτα το καπάκι και στη συνέχεια το υπόλοιπο υλικό τους αφήνοντας μια στρώση ντομάτας και περιμετρικά περίπου μισό εκατοστό. Με το ειδικό εργαλείο κουζίνας ή με ένα κουτάλι αδειάζουμε το περιεχόμενο των κολοκυθιών και των μελιτζανών αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει το καπάκι τους. Επιπλέον, αφαιρούμε το καπάκι από τις πιπεριές και πετάμε τα σπόρια.

Πολτοποιούμε στο multi τα υλικά που έχουμε αφαιρέσει από τις ντομάτες, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες - πλην των καπακιών που θα τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα για να τα καπακώσουμε και τα σπόρια από τις πιπεριές που τα έχουμε πετάξει. Σε αυτό το σημείο πρόσθεσα στο Multi και μερικά σπαράγγια που είχα πρόχειρα στο σπίτι.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε μαϊντανό και μπόλικο δυόσμο και αφήνουμε στην άκρη για λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε το τηγάνι.

Σωτάρουμε ελαφρά στο ελαιόλαδο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και προσθέτουμε την παραπάνω σάλτσα. Βράζουμε τη σάλτσα για 15 λεπτά περίπου και προσθέτουμε 1/4 φλιτζάνι ρύζι. Χρησιμοποίησα ρύζι για ριζότο αλλά καταλληλότερο θεωρώ ότι είναι το ρύζι για γεμιστά. Η επιλογή δική σας! Επίσης, ρίχνετε στη σάλτσα μία χούφτα πλυμένες μαύρες σταφίδες για γλύκα!

Η ποσότητα ρυζιού αφορά τη γέμιση 6 ντοματών, 4 πιπεριών, 2 μελιτζανών και 4 κολοκυθιών. Εξαρτάται, βέβαια, πάντα από το μέγεθος των λαχανικών σας. Το ρύζι δεν χρειάζεται να βράσει διότι θα βράσει στο φούρνο στο εσωτερικό των λαχανικών.

Γεμίζετε τα λαχανικά σας με κουταλιές από τη σάλτσα με το ρύζι χωρίς όμως να τα γεμίζετε μέχρι πάνω καθώς το ρύζι θα φουσκώσει και θα τα καλύψει. Ολοκληρώνετε τη γέμιση των λαχανικών κι αν σας περισσέψει τη ρίχνετε στο ταψί. Περιλούζετε τα λαχανικά σας με μπόλικο λαδάκι και τα πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά. Προαιρετικά μπορείτε να τοποθετήσετε ένα κομματάκι φέτα στην κορφή της γέμισης κάτω από το καπάκι.

Μην αμελήσετε να τρυπήσετε τις μελιτζάνες για να καταφέρουν να ψηθούν!

Ψήνετε το φαγητό σας στους 180ο στον αέρα για τουλάχιστον μία ώρα έχοντας το σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Στη συνέχεια, το ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το βράσιμο για μισή ώρα χωρίς αλουμινόχαρτο μέχρι να ροδίσουν. Βεβαιωθείτε ότι έχουν ψηθεί τα λαχανικά σας τρυπώντας τα με το πιρούνι και ότι δεν έχει εξαντληθεί το νεράκι μέσα στο ταψί που τα βοηθάει να βράσουν!

Μετά από τόση ώρα μπορείτε να απολαύσετε ένα καταπληκτικό παραδοσιακό πιάτο, γευστικό, μυρωδάτο και εξαιρετικά θρεπτικό και υγιεινό!!!

Φιλιά, Φωτεινούλα

   

2 σχόλια:

  1. Τέλειο και μυρωδάτο Φωτεινούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απόλυτα καλοκαιρινό Έρη μου! Μύρισε καλοκαίρι εδώ πέρα!

      Διαγραφή

Chit chat!!!