Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Μαρεγκένια τάρτα με γέμιση μους σοκολάτας και φυστίκι Αιγίνης



Η αφορμή δόθηκε από μια συνταγή του Σ. Παρλιάρου που έπεσε στα χέρια μου, «Τούρτα μαρέγκας με σοκολάτα». «Τι τούρτα, τι τάρτα;» σκέφτηκε το δαιμόνιο μυαλό μου και αμέσως έπεσα με τα μούτρα στο … ασπράδι αβγού. Ομολογουμένως δεν πίστευα ότι θα ήταν τόσο πολύπλοκη και χρονοβόρα συνταγή. Ήταν για πολύ επίδοξους ζαχαροπλάστες!

Λίστα για ψώνια
120γρ. ασπράδι αβγού (από 4 αβγά)
120γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200ml. Κρέμα γάλακτος
200γρ. κουβερτούρα
100γρ. φυστίκι Αιγίνης

Πριν ακόμα ξεκινήσετε να χτυπάτε τη μαρέγκα, ετοιμάστε μια μους σοκολάτας για να γεμίσετε την τάρτα σας.

Ζεσταίνετε 200ml κρέμα γάλακτος σε ένα μπεν μαρί και ρίχνετε μέσα 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα. Λιώνετε καλά την κουβερτούρα στην κρέμα και στη συνέχεια τη χτυπάτε στο μίξερ για να σφίξει και να αφρατέψει. Στο σημείο αυτό, μπορείτε να προσθέσετε 1κγ. λικέρ Αμαρέτο ή ξύσμα πορτοκαλιού για να αρωματίσετε τη σοκολάτα. Αφήστε τη να δέσει μέχρι να ετοιμάσετε τη μαρέγκα σας. 


Καταρχήν, η μαρέγκα της συγκεκριμένης συνταγής δεν ήταν μια οποιαδήποτε μαρέγκα αλλά ήταν Ελβετική μαρέγκα με αποτέλεσμα να χρειάζεται διαφορετικές αλλεπάλληλες τεχνικές για να την ετοιμάσεις. Και η σοκολάτα… αχ, αυτή η σοκολάτα, ήθελε ώρες στο ψυγείο για να δέσει αλλά που χρόνος; Οι καλεσμένοι κατέφταναν!

Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Ξέρετε να φτιάχνετε μαρέγκα; Φτιάξτε την όπως ξέρετε με την κλασική συνταγή, ασπράδι, ζάχαρη, χτύπημα στο μίξερ. Για όσους δεν γνωρίζουν, ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα…

Χτυπήστε στο μίξερ, στην πολύ δυνατή ταχύτητα, 4 ασπράδια αβγού με 4 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη. Αν δεν έχετε 4 ασπράδια και έχετε περισσότερα ή λιγότερα, υπολογίστε 1 κουταλιά (περίπου 30γρ.) ζάχαρη για κάθε ασπράδι.

Χτυπήστε αλύπητα μέχρι να στέκεται και να μην κουνιέται από τον κάδο ακόμα κι αν τον φέρετε τούμπα. Προσθέστε στο μίγμα τριμμένο φυστίκι Αιγίνης ή φουντούκι και ανακατέψτε απαλά με τη σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ομογενοποιηθεί το φυστίκι στη μαρέγκα.

Με τη βοήθεια του κορνέ στρώστε τη μαρέγκα σε φόρμες τάρτας και ψήστε την στους 140οC για 30-40λεπτά. Αφήστε τη να κρυώσει καλά πριν επιχειρήσετε να την ξεφορμάρετε.

Ξεφορμάρετε τις ατομικές τάρτες σας ή μία μεγάλη τάρτα και γεμίζετε με τη μους σοκολάτας ενώ τις πασπαλίζετε με μπόλικο φυστίκι Αιγίνης. Σερβιριστείτε!

Σοκο – κόλαση… δεν σας λέω τίποτα!!!

Φιλιά, Φωτεινούλα

1 σχόλιο:

Chit chat!!!