Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

Τι γνωρίζετε για τη σόδα;

Πρόσφατα είχα μία συζήτηση σχετικά με τη χρήση της μαγειρικής σόδας στα φαγητά και με πληροφόρησαν ότι η μαγειρική σόδα προκαλεί καρκίνο. 

Απόρησα και θορυβήθηκα συγχρόνως, αν και δεν την χρησιμοποιώ ιδιαίτερα στη μαγειρική μου, αλλά είπα να το ψάξω λίγο περισσότερο για να σας μεταφέρω, όσο μπορώ, ασφαλείς πληροφορίες.

Καταρχ'ην, η σόδα είναι μια λευκή κρυσταλλική σκόνη και αποτελεί χημική ένωση με χημικό τύπο NaHCO3. Η σόδα βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον αλλά παράγεται και τεχνητά, ενώ χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων με την ονομασία Ε500.


Έχουμε και λέμε, λοιπόν...

  • Λίγη σόδα φαγητού στο νερό ανακουφίζει από τη βαρυστομαχιά.
  • Αν πασπαλίσουμε το κρέας με σόδα και το αφήσουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες τότε γίνεται πιο μαλακό. Μην αμελήσετε να το ξεπλύνετε πριν το μαγειρέψετε. Η τεχνική αυτή είναι συνηθισμένη στην Κινέζικη κουζίνα.
  • Προστιθέμενη σε ζύμες αντιδρά με τα υπόλοιπα συστατικά του τροφίμου και παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Για αυτόν τον λόγο και χρησιμοποιείται ως διογκωτικός παράγοντας. Για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα της διόγκωσης απαραίτητοι είναι και παράγοντες οξύνισης, για παράδειγμα γιαούρτι, χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι, ξύδι κ.α.
  • Κατά την παρασκευή ντοματοχυμού, σόδα προστίθεται για να μειώσει την οξύτητα της ντομάτας.
  • Άλλη μία εφαρμογή είναι στην παρασκευή οσπρίων. Η προσθήκη σόδας την διάρκεια που τα όσπρια μουλιάζουν γίνονται ευκολόπεπτα και μειώνουν το αίσθημα του φουσκώματος.
  • Τέλος, αν βουτήξουμε τα φρεσκοκομμένα φρούτα σε διάλυμα σόδας αποτρέπεται το μαύρισμα της επιφάνειάς τους.


Εκτός από την μαγειρική, η σόδα έχει και άλλες εφαρμογές όπως...

  • Λειτουργεί ως καθαριστικό αντικειμένων με το τρίψιμο αλλά και των δοντιών.
  • Εάν τρίψουμε ασημένια αντικείμενα με διάλυμα σόδας σε ζεστό νερό απομακρύνεται η θαμπάδα.
  • Απομακρύνει λεκέδες από χυμούς, κρασί και καφέ.
  • Χρησιμοποιείται εκτενώς στη φαρμακευτική και την κοσμετολογία κατά της ακμής.
Εν ολίγοις αυτά για τη σόδα!

Φιλιά, Φωτεινούλα


Πηγή: www.bagatzounis.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!