Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012

Μαρμελάδα βανίλια, η αρωματική


Είχε φαγωθεί η μαμά μου να φτιάξει μαρμελάδα από βανίλιες! Της είχε πει, λέει, μια ξαδέρφη της ότι είναι πεντανόστιμη! Όπως καταλαβαίνετε όταν είδα μπροστά μου τις βανίλιες μέσα στο ξύλινο καλάθι δεν δίστασα ούτε στιγμή. 

10 βανίλιες ήταν αρκετές για να μου δώσουν ένα γευστικότατο βαζάκι μαρμελάδας πέρα από τις συνηθισμένες καλοκαιρινές μαρμελάδες που είχα φτιάξει μέχρι τώρα, κεράσι, βερύκοκο, ροδάκινο. Και για να πω την αλήθεια, τα παιδιά τις είχαν βαρεθεί. Για να δούμε, τώρα τι θα κάνουν;

Λίστα για ψώνια
1κιλό βανίλιες καθαρισμένες (περίπου 25 κομμάτια ακαθάριστες βανίλιες)
400γρ. ζάχαρη 
χυμό μισού λεμονιού


Δεν ξέρω εάν εσείς τις τρώτε τις βανίλιες, εμείς πάντως τις τρώμε στο σπίτι μας και μας αρέσουν ιδιαίτερα. Ως εκ τούτου, ορισμένες πήγαν υπέρ πίστεως και πατρίδος. Εάν πετύχετε νόστιμες, γλυκές και μαλακές βανίλιες, πάρτε μερικές παραπάνω γιατί δεν θα αντισταθείτε στο άρωμα τους όπως τις καθαρίζετε, σας το εγγυώμαι.

Ξεκινάμε καθαρίζοντας-ξεφλουδίζοντας τις βανίλιες και τις βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα που θα τις βράσουμε. Τις κόβουμε σε κομμάτια όπως ένα αχλάδι.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις αφήνουμε για λίγη ώρα να βγάλουν τα νερά τους πριν αρχίσουμε το βράσιμο.

Σαφώς δεν είστε αναγκασμένοι να ετοιμάσετε ένα κιλό βανίλιες (που θα σας δώσουν ένα μεγάλο βάζο μαρμελάδας) οπότε υπολογίστε ότι για κάθε ποσότητα καθαρισμένων φρούτων θα χρειαστείτε τη μισή ποσότητα ζάχαρης. Όλα τα υπόλοιπα βήματα εκτελούνται με τον ίδιο τρόπο!

Βράζετε τη μαρμελάδα σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, ξαφρίζετε όταν εμφανιστούν οι πρώτοι αφροί και προσέχετε να μην σας κολλήσει στον πάτο... οπότε μη φύγετε μακριά να πιείτε καφέ, κάντε της λίγο παρεούλα.

Σε μισή ώρα ή και λίγο παραπάνω είναι έτοιμη η μαρμελάδα σας. Αφήστε τη να κρυώσει και τοποθετήστε τη σε αποστειρωμένο βάζο και... κατευθείαν στο ψυγείο!

Οδηγίες για την αποστείρωση βάζων θα βρείτε εδώ
http://oikaliteressyntagesmou.blogspot.gr/2012/01/blog-post_3448.html

Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τη μαρμελάδα σας στο ψωμί, στη φρυγανιά, στο γιαούρτι, στην πάστα φλώρα ή σε ελαφρύ cheesecake!

Φιλιά, Φωτεινούλα 





2 σχόλια:

  1. πάστα φλώρα με μαρμελάδα βανίλιας?? τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μαρμελάδα βανίλια; Είναι απότις νοστιμότερες μαρμελάδες που έχω δοκιμάσει!

      Διαγραφή

Chit chat!!!