Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012

Γλυκό σταφύλι... μια καλοκαιρινή γλύκα!
Απίστευτο κι όμως μοναδικά υπέροχο! Κλείνει μέσα στη γλύκα του όλο το καλοκαίρι μας και μας θυμίζει παιδικά χρόνια, γιαγιάδες, μαμάδες με ελληνικό καφέ στα χέρια, βεράντες με φραπέ και μια δόση παράδοσης στο πιατάκι και πολλά πολλά άλλα! Τουλάχιστον εμένα αυτά μου θυμίζουν.

Και μια και μου είχαν τελειώσει τα γλυκά του κουταλιού έπρεπε να ετοιμάσω κάτι για να συνοδεύσω το γιαουρτάκι μου. Στην αρχή το αγόρασα για να το φάμε έτσι ωμό, μια μια ρώγα, μπροστά στην τηλεόραση ή στη βεράντα κοιτάζοντας το ηλιοβασίλεμα. ήταν όμως τόση η ποσότητα που μπορούσε να μου δώσει και μια γλύκα αλλιώτικη.

Τα υλικά μας; Γνωστά κι απλά.

Λίστα για ψώνια
1 κιλό σταφύλι ξανθό χωρίς κουκούτσια  
1/2 κιλό ζάχαρη
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή χυμό μισού λεμονιού


Ξεκινάμε αγοράζοντας ένα τσαμπί σταφύλι με μεγάλες, ζουμερές ρώγες και, προς Θεού, όχι μαλακές. Βγάζετε τις ρώγες μία μία από το τσαμπί, τις βάζετε μέσα σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε τη ζάχαρη. Αφήνετε τη ζάχαρη και τις ρώγες να βγάλουν το ζουμί τους όλο το βράδυ και την άλλη μέρα ξεκινάτε να το βράζετε το σταφυλάκι.

Βράζετε σε ΠΟΛΥ χαμηλή φωτιά για όλη τη μέρα περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι σας. Το  βράδυ πια, θα το σβήσετε το γλυκό, και θα το αφήσετε μέχρι την επόμενη μέρα όπου θα ξεκινήσετε να το βράζετε ξανά και όταν είναι πια έτοιμο θα ρίξετε το λεμόνι μέσα.

Εάν επιλέξετε να βάλετε μέσα αρμπαρόριζα θα την έχετε μέσα στην κατσαρόλα κατά τη διάρκεια βρασμού του γλυκού σας.

Αποθηκεύετε το γλυκό σας σε αποστειρωμένα βάζα όπως περιγράφεται εδώ 
http://oikaliteressyntagesmou.blogspot.gr/2012/01/blog-post_3448.html

Μμμμ, γεύση σαν όνειρο

Φιλιά, ΦωτεινούλαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!