Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Το ψωμί ψωμάκι!


Φρεσκότατο ψωμάκι ολικής αλέσεως με ξηρούς καρπούς. Από τα χεράκια μου και με ελάχιστο κόπο.
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Τολμήστε το! Για να ξέρετε τι τρώτε και να μην μένετε ποτέ από ψωμί στο σπίτι. Χωρίς τη χρήση αρτοπαρασκευαστή.

Εναλλακτικά μπορείτε να ετοιμάσετε με τον ίδιο τρόπο λευκό ψωμί απλά αλλάζοντας τη σύνθεση του αλευριού. Είναι εύκολο!


Λίστα για ψώνια
1κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως 
1 /2 κιλό αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις
1κ.σ. μαγιά νωπή 
1κ.γ. αλάτι
λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο, παπαρουνόσπορο, σησάμι, μαυροκούκι (προαιρετικά)

Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά και αφήνουμε στην άκρη.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει μαμουνάκι. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Κάνουμε μία τρύπα στη μέση και ρίχνουμε μέσα το νερό με τη μαγιά. 

Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια ή στο ζυμωτήριο. Συμπληρώνουμε περίπου 3 ποτήρια χλιαρό νερό ακόμα μέχρι να υγρανθεί όλο το αλεύρι και το μίγμα να είναι εύπλαστο.

Τοποθετούμε τη ζύμη μας σε ταψί που έχουμε λαδώσει ελαφρά κι αφήνουμε να φουσκώσει για δύο ώρες. Ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά και το σπίτι μας έχει γεμίσει μυρωδιές!

Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε στο ψωμί διάφορους ξηρούς καρπούς, είτε μέσα τη ζύμη του είτε από πάνω και να έχετε ένα πεντανόστιμο gourmet ψωμί στο καθημερινό σας τραπέζι ή το εορταστικό. 

Φιλιά, Φωτεινούλα






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!