Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

Καραμέλα σπιτική με άρωμα βουτύρου!!!


Είχα ακούσει πολλές φορές να φτιάχνουν σπιτική καραμέλα και η αλήθεια είναι ότι μου φαινόταν βουνό. Την τελευταία φορά μια φίλη μου την έφτιαξε βράζοντας ζαχαρούχο γάλα στη χύτρα επί δύο ώρες (το κουτί πρέπει να είναι κλειστό και να είναι σκεπασμένο με νερό). Αυτό μου φάνηκε ακόμα πιο βουνό και πολύ προκάτ. Μια και αγαπάω τα χειροποίητα και παραδοσιακά είπα να βάλω τα δυνατά μου και να φτιάξω μια νόστιμη καραμέλα η οποία είναι τέλεια για γέμιση και επάλειψη, ακόμα και για να την πιεις.


Λίστα για ψώνια
150γρ. ζάχαρη λευκή 
100γρ. ζάχαρη καστανή 
50γρ. νερό
90γρ. βούτυρο
μία πρέζα αλάτι
200ml κρέμα γάλακτος
1 βανίλια  (προαιρετικά)
1 μήλο τριμμένο (προαιρετικά)

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας ένα σιροπάκι με τη ζάχαρη και το νερό βράζοντας τα σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το αλάτι. Τελευταία προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου.

Ανακατεύουμε, συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει και να πάρει ένα σκούρο χρώμα. 

Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε τη βανίλια ή το μήλο ανάλογα με το άρωμα που θέλουμε να δώσουμε στην καραμέλα μας. 

Διατηρούμε την καραμέλα μας σε αποστειρωμένο βάζο στο ψυγείο και τη χρησιμοποιούμε για να γλυκαθούμε όποτε το έχουμε ανάγκη! Γλυκά, παγωτά, ψητά, ποτά ... σε όλα ταιριάζει!

Εναλλακτικά μπορούμε να την απλώσουμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόχαρτο και να την αφήσουμε να κρυώσει, την κόβουμε κομμάτια και απολαμβάνουμε την κλασική παιδική καραμέλα με την αγελαδίτσα.

Φιλιά, Φωτεινούλα




10 σχόλια:

  1. Αυτην την καραμελλα γαλακτος οι Ιταλοι την λενε "σαλτσα μού" και φυσικα αυτος ειναι ο σωστος τροπος για να ετοιμασεις την καραμελλα. Το τενεκεδακι με το συμπυκνωμενο ζαχαρουχο, ειναι λυση αναγκης... Μπραβο σου πο την εφτιαξες, ολο λεω κι εγω οτι θα δοκιμασω, που θα μου παει?
    Καλη εβδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσπάθησε το και πες μου τα αποτελέσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο Φωτεινή. Πολύ ωραία καραμέλα.
    Γεια στα χέρια σου. Εγώ για ευκολία θα παρω από την δική σου :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χάρισμα σου Μάριον! Θα ξαναφτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειο και διατηρείτε στο ψυγείο και δεν πήζει????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο ψυγείο πήζει αλλά σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έχει λιώσει. Επίσης, μπορείς να την προσθέσεις αντί για μέλι σε ρόφημα ή σαν γέμιση μπισκότων και κέικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είχα κάνει πέρσυ με γάλα όμως και έγινε καταπληκτική, θα δοκιμάσω την πρότασή σου με την κρέμα γάλακτος και εννοείται ότι θα τρίψω μήλο μέσα! Και μόνο σαν πρόταση το μήλο, με δελέασες υπερβολικά! Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η κρέμα γάλακτος δίνει πιο γεμάτη γεύση. Καλή επιτυχία Έφη μου και περιμένω τα σχόλια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. fotini euxaristoume gia tin telia syntagi. omos pes mou se parakalo poli poso thelei gia na piksi, poso peripou prepei na einai se sigani fotia k na sigovrazei? tin eixa gia misi ora alla opos itan stin arxi to idio einai k sto telos tora meta apo misi ora diladi!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρειάζεται αρκετή ώρα για να πήξει. Εγώ την είχα για περίπου μία ώρα στο 6 αλλά εξαρτάται από την κουζίνα σου. Επίσης, πρέπει να την ανακατεύεις συνέχεια για να μην κολλήσει. Το πόσο πηχτή τη θέλεις θα το αποφασίσεις εσύ. Υπολίγισε ότι θα πήξει και στο ψυγείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!