Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012

Πατάτες ωγκρατέν με τυριά



Προσωπικά, με τις πατατούλες αυτές συνόδευσα ένα νόστιμο φιλέτο ξιφία που είχε κάνει ο άντρας μου, ψητό, με τα χεράκια του. Αυτό μου έδωσε το χρόνο να ασχοληθώ περισσότερο με τις πατάτες και τα συνοδευτικά του τραπεζιού. Αντί, λοιπόν, να αρκεστώ σε τηγανιτές πατάτες, αποφάσισα να τις βαρύνω λίγο και να τις κάνω ωγκρατέν. 

Καλά, ντε, δεν είναι ανάγκη να φάτε όλο το ταψί, αν και πολύ θα το ήθελα, αλλά μια παρασπονδία μία στο τόσο δεν κάνει δα και κακό.


Λίστα για ψώνια
4-5 μεγάλες πατάτες   
150ml κρέμα γάλακτος
150γρ. τυριά διάφορα τριμμένα (παρμεζάνα, ανθότυρο, μοτσαρέλα, ροκφόρ, γραβιέρα) 
αλάτι, πιπέρι 
ελαιόλαδο για τηγάνισμα



Καταρχήν, κόβουμε τις πατατούλες στρογγυλές σε πάχος 1εκ. περίπου. Τις αλατίζουμε ελαφρά και τις σωτάρουμε στο τηγάνι να ροδίσουν ελαφρά. Στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε ένα βαθύ πυρεξάκι σε στρώσεις ως εξής.

Στον πάτο του πυρέξ βάζουμε λίγη κρέμα γάλακτος και τριμμένο τυρί. Από πάνω τοποθετούμε τις πατατούλες τη μία δίπλα στην άλλη δημιουργώντας ένα στρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τυράκι. Συνεχίζουμε να στρώνουμε τις πατατούλες εναλλάξ με τυράκι. Μέχρι 3 στρώσεις είναι αρκετές. Ολοκληρώνουμε πασπαλίζοντας με τυρί και περιχύνοντας με κρέμα γάλακτος.

Ψήνουμε τις πατατούλες στο φούρνο για μισή ώρα περίπου στους 180ο Κελσίου, στον αέρα, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν από πάνω. 

Προσοχή! μην τις φάτε ζεστές όσο κι αν τις λιγουρεύεστε γιατί θα τσουρουφλιστείτε... αστειεύομαι, βέβαια! Είναι πολύ όμορφο συνοδευτικό για τα κρεατικά σας ή και για κυρίως πιάτο (ειδικά, αν προσθέσετε και λίγο σωταρισμένο μπέικον μέσα).


Φιλιά, Φωτεινούλα   

2 σχόλια:

Chit chat!!!