Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Quiche Lorraine, σαν γαλλικό φιλί με γέμιση ελληνική


Ήταν μεγάλη πρόκληση να δημιουργήσω μία συνταγή για Quiche Lorraine. Γιατί; Πρώτον, είχα φάει μόνο 2 φορές στη ζωή μου και ομολογουμένως δεν είχα ενθουσιαστεί. Δεύτερον, έπρεπε να φτιάξω χειροποίητη βουτυράτη ζύμη που δεν είχα ξανακάνει ποτέ μου. Τρίτον, έπρεπε να σκεφτώ μια συνταγή για Quiche Lorraine, που δεν είχα ξαναφάει και που δεν είχα ξαναφτιάξει, η οποία θα είναι πρωτότυπη και μοναδική! 

Και ιδού το οπτικοποιημένο γευστικό μου αποτέλεσμα! Χοιρινό, μπαχαρικά και μυρωδικά, και ένα μυστικό ελληνικό τυρί.

Λίστα για ψώνια
200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125γρ. βούτυρο
1/2κγ. αλάτι
1/2κγ. ζάχαρη
3-4κσ. κρύο νερό
250γρ. πανσέτα
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά καρέ
100γρ. ταλαγάνι σε κύβους
50γρ. ταλαγάνι τριμμένο
50γρ. βούτυρο
1 σφηνάκι γλυκό κρασί Σάμου
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1κγ. κάρδαμο
3 αβγά
200ml κρέμα γάλακτος
αλάτι - λευκό πιπέρι
1/2κγ. μοσχοκάρυδο
παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)



Αρχικά ετοιμάζουμε τη ζύμη Brisee ή παίρνουμε έτοιμη, εναλλακτικά. Η ζύμη Brisee είναι μια βουτυράτη ζύμη όλο γεύση και άρωμα. Εν τούτοις, είναι δύσκολη στο χειρισμό της διότι το βούτυρο λιώνει γρήγορα με αποτέλεσμα η ζύμη να σπάει και να κόβεται. Γι'αυτό το λόγο, την ετοιμάζουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει μέχρι η γέμιση να είναι έτοιμη.

Για τη ζύμη Brisee
Σε ένα βαθύ μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μία τρύπα στη μέση όπου προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο παγωμένο σε κύβους και, τέλος, το παγωμένο νερό.

Ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε να ενωθούν καλά όλα τα υλικά μας, κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Μπορείτε να φτιάξετε πολλές δόσεις ζύμης και να τις διατηρείται στην κατάψυξη ώστε να τις έχετε έτοιμες μόλις τις χρειαστείτε.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε για μερικά λεπτά να ζεσταθεί. Την απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με χοντρό πλάστη, σε κύκλο, και με πάχος ενός εκατοστού. Καλύπτουμε με τη ζύμη τον πυθμένα και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας διαμέτρου 28εκ. κόβοντας τα κομμάτια της ζύμης που προεξέχουν. Τρυπάμε τη ζύμη στον πυθμένα με ένα πιρούνι προκειμένου να αποφύγουμε να φουσκώσει. Ψήνουμε τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο και θερμοκρασία 180ο Κελσίου μέχρι να ροδίσει. Όταν είναι έτοιμη την αποσύρουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πριν βάλουμε μέσα τη γέμιση.

Για τη γέμιση

Σοτάρουμε την πανσέτα στο βούτυρο και αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το γλυκάνισο και το κάρδαμο, λίγο νεράκι και αφήνουμε να βράσει έως ότου το κρέας μαλακώσει για τα καλά. Θα χρειαστούμε περίπου μισή ώρα ανάλογα με την ποιότητα του κρέατος. Όταν είναι έτοιμο, το βάζουμε σε ένα πιάτο να στεγνώσει από τα πολλά λάδια και το αφήνουμε να κρυώσει πριν γεμίσουμε την κις λορέν με αυτό.

Ετοιμάζουμε την υγρή γέμιση. Χτυπάμε τα αβγά και συμπληρώνουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, συνεχίζοντας το χτύπημα έως ότου αφρατέψει για καλά. Προσθέτουμε στην υγρή γέμιση το υπόλοιπο ταλαγάνι τριμμένο.

Αφού κρυώσει αραδιάζουμε στην ψημένη ζύμη, την πανσέτα και το ταλαγάνι κομμένο σε κύβους. Ρίχνουμε από πάνω τη μισή ποσότητα της υγρής γέμισης, χωρίς το τριμμένο ταλαγάνι και ψήνουμε για 10 λεπτά ώστε να αρχίσουν να δένουν τα υλικά. Περιχύνουμε την κις λορέν με την υπόλοιπη υγρή γέμιση όπου έχουμε ρίξει μέσα το τριμμένο ταλαγάνι, και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί.

Σε λίγα λεπτά απολαμβάνουμε ένα θεσπέσιο, μοναδικό, μυρωδάτο κομμάτι quiche lorraine με αμιγώς ελληνικά υλικά όπου μπροστά του ωχριούν πολλά gourmet πιάτα. Πιστέψτε με, είναι κάτι ανεπανάληπτο! Δεν ξέρω αν θας σας αποζημιώσει ο κόπος και η ταλαιπωρία της παρασκευής του πάντως μπορεί να σταθεί γενναία σε ένα εορταστικό τραπέζι και να αναδείξει τη μαγειρική σας ικανότητα.

Σέρβιρα το κομμάτι, ταλαίπωρη και εξαντλημένη μετά την υπερπροσπάθεια παρασκευής του αλλά αδυνατούσα να το μοιραστώ ακόμα και με τον άντρα μου... ΤΟΣΟ ΝΟΣΤΙΜΟ!!!

Φιλιά, Φωτεινούλα







2 σχόλια:

Chit chat!!!