Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2012

Χοιρινή πανσέτα στη γάστρα με πατάτες και άρωμα κουμ κουάτ


Η μαμά της καλής μου κουμπαρούλας, βέρα Κερκυραία, με φίλεψε με ωραιότατα κουμ κουάτ κατά την επιστροφή της από το νησί. 'Ελα, όμως, που έγω ούτε τα είχα ξαναφάει και ουδέποτε δεν τα είχα χρησιμοποιήσει στο φαγητό. 

"Ταιριάζουν πολύ ωραία με το χοιρινό" μου απαντάει η κουμπαρούλα αλλά δεν είχε καμία άλλη περαιτέρω πληροφορία να μου δώσει. Η έμπνευση για άλλη μια φορά έκανε το θαύμα της!

Πανσετούλα, ολόκληρο κομμάτι, στη γάστρα, να ψήνεται για πολλέεεεεες ώρες μέχρι να γίνει λιώμα και... τι άλλο; Πατατούλες παρεούλα. Θα μου πείτε τώρα "Και που κολλάνε τα κουμ κουάτ;". Εκεί, δίπλα στις πατάτες. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Λίστα για ψώνια
1000γρ. χοιρινό καρέ πανσέτα, ολόκληρο
4-5 πατάτες  κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
10τμχ. κουμ κουάτ ζαχαρωμένα (ζαχαροπλαστείου)
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
100γρ. βούτυρο σε κύβους
αλάτι, πιπέρι, θυμάρι
1 ποτήρι νερό
Γάστρα



Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε τις πατάτες στη γάστρα, αλατοπιπερώνουμε και τις ανακατεύουμε με τα χέρια. Αραδιάζουμε τα κουμ κουάτ γύρω από τις πατάτες.

Πλένουμε το κρέας για τα καλά και στη συνέχεια το τρίβουμε με μπόλικο χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Ακουμπάμε το κρέας πάνω στις πατάτες, με την πέτσα προς τα πάνω, και πασπαλίζουμε με θυμάρι.

Περιχύνουμε το κρέας με το χυμό πορτοκαλιού, συμπληρώνουμε με το νεράκι και το βάζουμε να ψηθεί στους 160ο Κελσίου για 3 ώρες περίπου, με κλειστό το καπάκι της γάστρας.

Μπορούμε να κοιτάμε περιοδικά εάν το νεράκι έχει τελειώσει για να συμπληρώσουμε κι άλλο. Προσωπικά, δεν χρειάστηκα κάτι τέτοιο.

Μετά από 3 ώρες, ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας, ακουμπάμε τους κύβους βούτυρο πάνω στο δέρμα του χοιρινού, και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε με ανοικτό καπάκι για μία ώρα ακόμα.

Όταν χρυσίσει η επιφάνεια του χοιρινού και δοκιμάσουμε με το μαχαίρι ότι έχει μαλακώσει αρκετά, τότε είναι έτοιμο για σερβίρισμα! Λουκούμι σας λέω! Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας! Στο δικό μας το τραπέζι δεν έμεινε ούτε λιπάκι!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!