Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Χοιρινό αυγολέμονο με γεύση από σταμναγκάθι

* φωτογραφία του πιάτου δεν πρόλαβα να πάρω διότι καταναλώθηκε σε χρόνο ρεκόρ...

Χοιρινό με σταμναγκάθι; Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ! Μήπως είναι η ώρα; Μέχρι πρότινος δεν τολμούσα να το αγοράσω γιατί ήταν πανάκριβο, 9 ευρώ το κιλό, τώρα όμως που η τιμή του έχει πέσει στα 4 ευρώ το κιλό και είναι πιο προσιτή, γιατί όχι;

Με μισό κιλό σταμναγκάθι και ένα κιλό χοιρινό κρέας κάνετε πολύ καλά τη δουλειά σας, δηλαδή ταΐζετε 4-5 άτομα με μεγάλη άνεση!

Αλλά ας περιμένουμε πρώτα να ετοιμαστεί και τα λέμε αργότερα!


Λίστα για ψώνια
1000γρ. χοιρινό σπάλα σε κομμάτια κύβους
1/2 κιλό σταμναγκάθι
1 ξερό κρεμμύδι μέτρια κομμένο
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
ελαιόλαδο για σοτάρισμα
αλάτι, πιπέρι
χυμό μισού λεμονιού
2 αβγά
1 ποτήρι νερό
Χύτρα


Λένε ότι το σταμναγκάθι είναι πικρό. Αν σας αρέσει η πικρίλα στα χόρτα τότε χρησιμοποιήστε το απευθείας μέσα στην κατσαρόλα με το κρέας διαφορετικά θα χρειαστεί να το ξεπικρίσετε. Σε κα΄θε περίπτωση θα πρέπει να το καθαρίσετε, όπως καθαρίζουμε τα χόρτα και το σπανάκι. Κόβουμε τη ρίζα και το ξεπλένουμε με μπόλικα νερά σε μια μεγάλη λεκάνη.

ΞΕΠΙΚΡΙΣΜΑ
Βουτάμε το σταμναγκάθι σε ζεματιστό νερό για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και το ζεματάμε ξανά για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Μην φοβηθείτε ότι θα σας μαλακώσει διότι το σταμναγκάθι είναι πιο σκληρό από τα κλασικά χόρτα ή το σπανάκι.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή σε μια χύτρα κατά προτίμηση, σοτάρουμε το χοιρινό σε ελαιόλαδο από όλες τις πλευρές και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια ελαφρά και σβήνουμε με ένα κρασοπότηρο λευκό κρασί. Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό για τη χύτρα και περισσότερο για την κατσαρόλα και βράζουμε το κρέας μας μέχρι να μαλακώσει για τα καλά.

Στη χύτρα χρειάζεται μία ώρα βράσιμο αλλά στην κατσαρόλα θα χρειαστείτε πολύ περισσότερο. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, προσθέτουμε το ζεματισμένο σταμναγκάθι και συνεχίζουμε να βράζουμε το φαγητό μας για άλλη μισή ώρα ακόμα με ανοιχτή τη χύτρα. Μετά από μισή ώρα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και ετοιμάζουμε το αβγολέμονο.

Χτυπάμε ξεχωριστά τους κρόκους με τα ασπράδια ώστε να αφρατέψουν περισσότερο. Ενώνουμε τους κρόκους με τα ασπράδια σε ένα μπολ χτυπώντας ελαφρά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού αραιωμένο με λίγο νερό. Συμπληρώνουμε στο μπολ 5-6 κουταλιές από το ζουμάκι του φαγητού μας και συνεχίζουμε το ελαφρύ χτύπημα.

Τέλος, ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα αναταράσσοντας συνεχώς και ελαφρά για να μη μας διαλυθεί το κρέας ή το σταμναγκάθι και για να μη μας σβωλιάσει το αβγό.

Σερβίρουμε το απίστευτο πιάτο μας με πατάτες τηγανιτές αρτυμένες με ρίγανη. Απίθανο!

Και λίγα λόγια για το σταμναγκάθι
Το φυτό αυτό φύεται μόνο στην Κρήτη και ειδικά στο Οροπέδιο του Ομαλού αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες ποικιλίες που φύονται ακόμη και κοντά στη θάλασσα (γιαλοράδικα). Η επιστημονική τους ονομασία είναι Cichorium Spinosum δηλαδή αγκαθωτά ραδίκια και ανήκει στην οικογένεια των ραδικιών. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα 3 λιπαρά και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, που ωφελούν την υγεία. 
Το σταμναγκάθι πήρε το όνομά του από τη λέξη στάμνα και αγκάθι.  Τα παλιά τα χρόνια, που μετέφεραν το νερό από τις βρύσες, πηγές ή πηγάδια το έφερνα και το διατηρούσαν μέσα σε στάμνες και για να μην μπαίνουν μαμούνια ή έντομα μέσα, έκλειναν την τρύπα με το αγκαθωτό αυτό φυτό. 
Εκτεταμένες αναφορές στο σταμναγκάθι κάνει ο Διοσκουρίδης, που το χαρακτηρίζει φάρμακο για πολλές παθήσεις και συστήνει αρκετές εφαρμογές του, κυρίως τις αντισηπτικές αλλά και τις αντιρευματικές. Πολλοί άνθρωποι κρατάνε το βρασμένο νερό από το σταμναγκάθι, το βάζουν στο ψυγείο και το πίνουν. 

Το σταμναγκάθι γίνεται μαγειρευτό με αρνί ή κατσίκι, βραστό ή ωμό σαλάτα, με αγνό παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι.

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!