Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

Φουσκωτή τυρόπιτα διά χειρός



Αυτή η τυρόπιτα προέκυψε μια μέρα που ήμουν πολύ πολύ κουρασμένη! Πως ταιριάζει τυρόπιτα και κούραση; Ταιριάζει! Όταν ξεκινάς να κάνεις τυρόπιτα για να την προσφέρεις στους αγαπημένους σου φίλους και στο τέλος καταλήγεις ένα ράκος από όλες τις δουλειές που κάνεις παράλληλα και απλά ξεχνάς να τη βάλεις στο φούρνο, τότε προκύπτει μια τυρόπιτα πιο νόστιμη από τις άλλες.

Δεν είναι μια τυρόπιτα όπως όλες τις άλλες. Έχει χειροποίητο φύλλο, έχει αγάπη και πάνω από όλα αγνά υλικά! Φυσικά, θα ξεκινήσουμε ετοιμάζοντας το φύλλο της τυρόπιτας που χρειάζεται ξεκούραση για να μας αποδώσει ένα όμορφο αποτέλεσμα.


 Λίστα για ψώνια
για τη ζύμη
500γρ.άσπρο αλεύρι
3κσ. ελαιόλαδο
3κσ. γάλα
3κσ. ρακί
1 αβγό
1κσ. ξερή μαγιά
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
αλάτι -πιπέρι

για τη γέμιση
400γρ. φέτα
200γρ. ένταμ
200γρ. γκούντα
1 αβγό
100ml κρέμα γάλακτος ή γάλα
δυόσμο - μοσχοκάρυδο

για τη διακόσμηση
1/2φλιτζάνι γάλα
1αβγό
σησάμι ή μαυροκούκι



Ετοιμάζουμε το φύλλο της τυρόπιτας ως εξής. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαγιά και κάνουμε μια λακούβα στη μέση όπου ρίχνουμε το αβγό και το λάδι. Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας πλην του νερού. Προσθέτουμε το νερό σε μικρές ποσότητες προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ξεπεράσουμε την απαιτούμενη υγρασία της ζύμης. Εάν ρίξουμε παραπάνω νερό τότε θα προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα για να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Πλάθουμε το ζυμάρι μας μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Την ίδια διαδικασία μπορούμε να ακολουθήσουμε ζυμώνοντας στο μίξερ μας. Το ζυμάρι μας είναι έτοιμο όταν το πατάμε με το δάχτυλο και η λακουβίτσα φεύγει σε δευτερόλεπτα.

Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο με στεγνό πανί για μία ώρα περίπου.

Μετά από μία ώρα, το χωρίζουμε σε δύο μέρη, το ένα ελαφρά πιο μεγάλο από το άλλο. Ανοίγουμε σε φύλλο το μεγαλύτερο κομμάτι με τη βοήθεια του πλάστη και το στρώνουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί καλύπτοντας και τις πλαϊνές πλευρές του ταψιού. Ανάλογα αν το ταψί μας είναι ορθογώνιο ή στρογγυλό, δίνουμε στο φύλλο μας το κατάλληλο σχήμα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ  Πρώτα προσθέτουμε τα τυριά και τα μυρωδικά και τελευταία το αβγό, ελαφρά χτυπημένο, και την κρέμα γάλακτος, ελαφρά χτυπημένη. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας και γεμίζουμε το ταψί μας.

Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το στρώνουμε πάνω από τη γέμιση. Ενώνουμε τα δύο κομμάτια ζύμης στο πλάι και γύρω γύρω.

Κόβουμε το φύλλο της ζύμης σε τετράγωνα κομμάτια και περιχύνουμε με το μείγμα αβγό - γάλα ενώ πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι.

Αφήνουμε το ζυμάρι να απορροφήσει όλα τα υγρά και να φουσκώσει όσο επιθυμούμε, από 15 λεπτά μέχρι μία ώρα, θα σας δώσει άλλο αποτέλεσμα! Δοκιμάστε το!

Ψήνουμε την τυρόπιτα στο "πάνω - κάτω", στους 180ο Κελσίου, για μία ώρα περίπου, και στη συνέχει για άλλη μισή ώρα μόνο από κάτω.

Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Η   Τ Υ Ρ Ο Π Ι Τ Α !!!

Δεν πρόκειται να φάτε άλλη τυρόπιτα πέρα από αυτήν, σας το εγγυώμαι! Επίσης, μπορείτε να κάνετε ατομικές τυρόπιτες και να τις ψήσετε αυθημερόν ή να τις βάλετε στην κατάψυξη για μία άλλη φορά.

Ό,τι πρέπει για το σχολείο των παιδιών και το πρωινό!

Φιλιά, Φωτεινούλα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!