Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012

Μακεδονίτικο τυρόψωμο... αλλιώς!




Ψωμοτυρόπιτα θα το έλεγα αυτό το πιάτο ή τυρόψωμο ή αλμυρό κέικ. Είναι αφράτο, είναι μυρωδάτο, είναι μαλακό είναι διαφορετικό, είναι μοναδικό και τρώγεται ακόμα και σαν ψωμί. Κάποιοι μου το είπαν τεμπελόψωμο, δεν ξέρω, τι να σας πω, εσείς απλά μαγειρέψτε το και απολαύστε το με πολλά "Μμμμμ" στη γλώσσα!  

Α, μπορείτε να το κάνετε και ατομικό αλλά και στη φόρμα του κέικ σαν αλμυρό σνακ!


 Λίστα για ψώνια
για τη ζύμη
500γρ.άσπρο αλεύρι
3κσ. ελαιόλαδο
3κσ. γάλα
3κσ. τσίπουρο
1 αβγό
1κσ. ξερή μαγιά
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
αλάτι -πιπέρι

για τη γέμιση
300γρ. φέτα
300γρ. ένταμ
300γρ. γκούντα
1/2 φλιτζάνι γάλα

για τη διακόσμηση
1/2φλιτζάνι γάλα
1αβγό χτυπημένο
σησάμι 



Ετοιμάζουμε το ζυμάρι ως εξής. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα υλικά μας, πλην του νερού, σταδιακά ανακατεύοντας ελαφρά. Προσθέτουμε το νερό σε μικρές ποσότητες προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ξεπεράσουμε την απαιτούμενη υγρασία της ζύμης. Εάν ρίξουμε παραπάνω νερό τότε θα προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα για να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Πλάθουμε το ζυμάρι μας μέχρι να γίνει ομοιόμορφο και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο με στεγνό πανί, για μία ώρα περίπου για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Μετά από μία ώρα, "κατεβάζουμε" το ζυμάρι ζυμώνοντας και προσθέτουμε τα τυριά με το γάλα. Μία ωραία προσθήκη είναι να προσθέσετε χοντροκομμένο καρύδι. Συνεχίζουμε, λοιπόν, το ζύμωμα και γεμίζουμε φορμίτσες με το ζυμάρι μας. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να γεμίσετε τις φόρμες των muffins ή του κέικ, αφού τις λαδώσετε ελαφρά. Χαράσσουμε το ζυμάρι και το γυαλίζουμε με το μείγμα αβγού- γάλακτος και πασπαλίζουμε με το σησάμι. Αφήνουμε το ζυμάρι μας να φουσκώσει για μισή με μία ώρα ακόμα και να αφρατέψει και, στη συνέχεια, το ψήνουμε στο "πάνω - κάτω", στους 180ο Κελσίου, για μία ώρα περίπου, και στη συνέχεια για άλλη μισή ώρα μόνο από κάτω.

Ιδανικό ψωμάκι για σνακ, πάρτυ, κολατσιό, μπουφέ, ακόμα και για να το γεμίσετε με ζαμπόν και ντομάτα και να το μετατρέψετε σε σαντουιτσάκι!

Ό,τι πρέπει για το σχολείο των παιδιών, τη δουλειά και το πρωινό!

Φιλιά, Φωτεινούλα

4 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πολύ Μανουσίνα... δοκίμασε να το ψήσεις κιόλας, η γεύση του είναι αξεπέραστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο Φωτεινή
    Ωραία γέμιση με τα τυράκια.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, και μπορείς να το μετατρέψεις εύκολα σε σκορδόψωμο!

      Διαγραφή

Chit chat!!!