Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

Οινοκατάσταση...

* φωτό: Ι. Δρακωνάκη - ιδιοκτήτρια Οινοεπιλογές, κος Μαντοβάνι - οινοπαραγωγός, Φωτεινούλα

Το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012, επισκέφτηκα, κατόπιν προσωπικής προσκλήσεως, το κατάστημα Οινοεπιλογές προκειμένου να παρευρεθώ στον 4ο Οινομαραθώνιο του με επιλογές ανάμεσα από 55 ετικέτες κρασιών, από 22 οινοποιεία των σημαντικότερων οινοπαραγωγικών περιοχών της Ελλάδας.

Η σειρά με την οποία έπρεπε να τα δοκιμάσω ήταν προκαθορισμένη από τους ειδικούς, και δη την Ιωάννα. Ξεκίνησα με τα λευκά. Πρώτα Σαββατιανό, συνέχισα με όξινο Ροδίτη, πέρασα στο Μοσχάτο ημιαφρώδες και ημίγλυκο, έπειτα Μοσχοφίλερο, ελαφρά αρωματικό Sauvignon, εντυπωσιακό λευκό Ξινόμαυρο (ναι, το Ξινόμαυρο δεν είναι μόνο κόκκινο), Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, γαλλική ποικιλία Viognier, δυνατό Chardonnay, και κλείνουμε με ένα αρωματικό, με γεμάτη γεύση Traminer.

Κάναμε ένα πέρασμα από τα Ροζέ, τα οποία τα έχω εκτιμήσει απεριόριστα τον τελευταίο καιρό, Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, ξεχωρίζοντας το Ξινόμαυρο με το απίθανο χρώμα.

Και ήρθαν τα κόκκινα, αρωματικό Merlot, ξηρό Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, έντονο Syrah, διακριτικό Αγιωργίτικο, και ολοκληρώνουμε με ένα σκουρόχρωμο Cabernet Sauvignon.

Όπως αντιλαμβάνεστε ήταν αδύνατο να δοκιμάσω και τις 55 ετικέτες κρασιών και να οδηγήσω το δρόμο της επιστροφής για το σπίτι. Κατάφερα, όμως, μέσα σε διάστημα 3 ωρών να δοκιμάσω 30 ετικέτες κρασιών, με σύνεση και προσοχή, ώστε να αρχίσω να αντιλαμβάνομαι τις διαφορές των διαφόρων ποικιλιών και να οραματίζομαι τα πιάτα με τα οποία θα μπορούσα να τα συνδυάσω. 

Η Ιωάννα, φιλόξενη και διακριτική, με καθοδηγούσε στην οινοποσία μου και με συμβούλευε, κάτι που αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμο για έναν παρθένο οργανισμό στα άδυτα της οινολογίας όπως ήταν (και είναι) ο δικός μου. Θεωρώ πάντως ότι οδήγησα τους γευστικούς μου κάλυκες, στα πλαίσια του οίνου, σε άλλους δρόμους και το επόμενο κρασί που θα κληθώ να γευτώ θα το επιλέξω με μεγάλη προσοχή και ευλάβεια. 

Οι ετικέτες που με ενθουσίασαν ήταν από το οινοποιείο Μαντοβάνι, το Ώριμο λευκό Traminer του  2011 και το Ροζέ, Ξινόμαυρο του 2011 με το απίθανο χρώμα. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε κι εσείς και να μου πείτε την άποψη σας.Η κάβα Οινοεπιλογές βρίσκεται στην Πετρούπολη, Στερεάς Ελλάδος 31, και υπεύθυνη (και πρόθυμη να σας εξυπηρετήσει) είναι η κυρία  Ιωάννα Δρακωνάκη, την οποία ευχαριστώ για την πρόσκληση και τα μαθήματα οινικής απόλαυσης που μου προσέφερε. 

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!