Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

Κορμός με πραλίνα σοκολάτας και πουρέ κάστανο


Αυτός ο κορμός είναι ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ! Όποτε τον έχω φτιάξει έχει γίνει ανάρπαστος. Είναι εύκολος, γρήγορος και οικονομικός. Με λίγα υλικά και αμέτρητες παραλλαγές. Η βασική συνταγή για το παντεσπάνι είναι του Παρλιάρου... η παραλλαγή της γέμισης είναι δική μου! 

Εδώ τον έχω ετοιμάσει με πραλίνα "Αγγέλικα", πουρέ κάστανο και πλούσια σαντιγύ τυλιγμένα σε σοκολατένιο παντεσπάνι!




Λίστα για ψώνια
4 αβγά
110γρ. ζάχαρη
50γρ. βούτυρο λιωμενο
35γρ. κακάο
20γρ. αλεύρι μπλε
1/2κ.γ. σόδα
65γρ. Κορν φλαουρ

300γρ.πραλίνα
100γρ. πουρέ κάστανο
250γρ. κρέμα γάλακτος

κακάο σκόνη για πασπάλισμα
κάστανα βρασμένα για ντεκόρ



Ξεκινάμε τη διαδικασία για το παντεσπάνι γιατί θα πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει πριν το γεμίσουμε και το τυλίξουμε. 

Αρχικά χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο. Συνεχίζουμε το χτύπημα ώστε να ενοποιηθούν καλά τα υλικά μας.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις σκόνες κοσκινισμένες, το αλεύρι, το baking powder, το κακάο ή τη βανίλια και τη σόδα. Χτυπάμε το μίγμα μας για μερικά λεπτά ακόμα. Θα το δείτε να γίνεται λείο και απαλό!

Απλώνουμε τη ζύμη πάνω σε μια λαδόκολλα που έχουμε τοποθετήσει σε ένα βαθύ ταψί και τη στρώνουμε προσέχοντας να έχει το ίδιο πάχος σε όλα τα σημεία της. Η λαδόκολλα θα πρέπει να αγκαλιάζει τη ζύμη για να μην τρέξει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160° C για 30λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν γεμίσουμε και τυλίξουμε τον κορμό.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ προσέχοντας να μην μας κόψει. Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε 2-3 κουταλιές ζάχαρη αλλά δεν θα σας το συνιστούσα γιατί ούτως ή άλλως η πραλίνα "Αγγέλικα" και ο πουρές είναι αρκετά γλυκά.

Αφού κρυώσει η ζύμη απλώνουμε πάνω της την πραλίνα, έπειτα τον πουρέ και τελευταία τη σαντιγύ. 

Τυλίγουμε προσεκτικά τον κορμό βάζοντας τα χέρια μας στη μεγάλη του πλευρά. Δηλαδή, ο κορμός μας πρέπει να είναι μακρύς (πάντα μπερδεύομαι σε αυτό το σημείο, χαχα!). Τυλίγουμε χωρίς να ξεκολλήσουμε όλη τη λαδόκολλα. Κλείνουμε τη λαδόκολλα στις άκρες και το βάζουμε, όπως είναι, τυλιγμένο στο ψυγείο για να σφίξει.

Πριν το σερβίρουμε, ξετυλίγουμε τη λαδόκολλα τον κόβουμε, λοξά στη μέση σχηματίζοντας 2 κλαδιά δέντρου και πασπαλίζουμε με άφθονο κακάο. Μπορείτε να κόψετε τις άκρες για να δείχνει πιο όμορφος και περιποιημένος. Μην τις πετάξετε τις ακρούλες! Είναι νοστιμότατες!

Διακοσμήστε την πιατέλα σας και τον κορμό με μερικά κάστανα και έτοιμο! Απλά να σας επισημάνω ότι λόγο της σαντιγύς και της υπόλοιπης γέμισης δεν θα πρέπει να τον έχετε πολύ ώρα εκτός ψυγείου. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τον κόψετε και να τον φάτε ΑΜΕΣΑ!

Άλλες γευστικές παραλλαγές είναι να κρατήσετε το παντεσπάνι με γεύση βανίλια αντικαθιστώντας τα γραμμάρια του κακάο με αλεύρι και προσθέτοντας μία βανίλια. Η γέμιση μπορεί  να είναι και μαρμελάδα με φρέσκα φρούτα ή σαντιγύ με φρέσκα φρούτα ή κρέμα πατισερί αρωματισμένη κτλ κτλ.

Προσεχώς θα ετοιμάσω κι άλλες παραλαγές. Προς το παρόν...

Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά, Φωτεινούλα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!