Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013

Λαχανάκια Βρυξελλών έκπληξη!


Τα είδα τις προάλλες στο Σούπερ Μαρκετ και με μιάς άπλωσα το χέρι και τα έβαλα στο καλάθι. Ως συνήθως, δεν ήξερα πως θα τα χρησιμοποιήσω αλλά σίγουρα ήθελα να τα δοκιμάσω. Είχα πολλά χρόνια να φάω και ουδέποτε τα είχα μαγειρέψει. Τι καλύτερο, λοιπόν, να δοκιμάσω την τύχη μου; Μιας και η κουζίνα δρα αγχολυτικά πάνω μου άδραξα την ευκαιρία!

Συστατικά έκπληξη έχει αυτό το πιάτο, εξού και η ονομασία του, και το αποτέλεσμα νομίζω ότι με αποζημίωσε! Λαχανάκια, φινόκιο, φρέσκο κρεμμυδάκι παρέλασαν μέσα στο τηγανάκι και αγκαλιάστηκαν μαζί σε έναν απρόσμενο χορό γεύσης και νοστιμιάς.


Λίστα για ψώνια
20 λαχανάκι βρυξελλών
100γρ. βούτυρο
1 κρασοπότηρο γλυκό λευκό κρασί
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, και το πράσινο
1 πράσινη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
100γρ. φινόκιο  σε λεπτές  φέτες
1κγ. φρεσκοτριμμένο δυόσμο
50γρ. παρμεζάνα
αλάτι και πιπέρι
παρμεζάνα για πασπάλισμα


Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα βαθύ τηγανάκι και σοτάρουμε τα λαχανάκια από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με ένα ποτηράκι γλυκό λευκό κρασί , σκεπάζουμε το τηγανάκι κι αφήνουμε τα λαχανάκι να βράσουν στο ζουμάκι τους. Μην ανησυχείτε γιατί θα βγάλουν ζουμάκι αλλά, πάλι, αν προβληματίζεστε πολύ, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νεράκι. Φυσικά, όλη αυτή η διαδικασία θα γίνει σε χαμηλή θερμοκρασία. Αλατοπιπερώνετε για να αρχίσουν να νοστιμίζουν και προσθέτετε το κρεμμυδάκι, την πιπεριά και το φινόκιο. Πασπαλίζετε με το δυόσμο, ανακατέβετε για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα και συνεχίζετε το μαγείρεμα...

Σαφώς, και μπορείτε να σοτάρετε το κρεμμυδάκι και το φινόκιο και στη συνέχεια να προσθέσετε τα λαχανάκια αλλά αυτό εξαρτάται από εσάς. Πιστεύω ότι η διαδικασία που ακολούθησα τα κάνει πιο ελαφριά.

Συνεχίζουμε, λοιπόν! Έχετε τώρα στο τηγάνι τα λαχανάκι, το κρεμμύδι, την πιπεριά και το φινόκιο. Δοκιμάζετε με μια οδοντογλυφίδα εάν έχουν βράσει τα λαχανάκια εσωτερικά. Όταν είναι έτοιμα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, πέρα από τη φωτιά και ανακατέβουμε καλά για να δέσει η σαλτσούλα σας.

Σερβίρετε και πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα. Το φινόκιο αποδίδει μία φοβερή γεύση ούζου στο πιάτο, η οποία σε συνδυασμό με το γλυκό κρασί αποθεώνει τα "ευτελή και άνοστα"  - κατά πολλούς- λαχανάκια Βρυξελλών!

Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά, Φωτεινούλα

5 σχόλια:

  1. Τα λατρεύω τα λαχανάκια βρυξελλων και όταν τα βρίσκω τα αρπάζω. Γενικά στο σουπερ μάρκετ πάντα έχει.

    Η συνταγη σου πολύ ωραία πάντως. Το φινόκιο όπως λες έχει ιδιαίτερη γευση και δίνει νοστιμιά.
    Μπράβο.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να ειμαι ειλικρινης ημουν μεταξυ παρμεζανας και ροκφορ αλλα δεν ηθελα να υποβαθμισω τη γευση του φινοκιο. Το φινοκιο το δοκιμαζα πρωτη φορα και το λατρεψα γιατι λατρευω τον αστεροειδη γλυκανισο και το μαραθοσπορο. Ειμαι νησιωτισσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είδα πουθενά την κρέμα γάλακτος στα υλικά ή δεν πρόσεξα καλά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο για την κρέμα γάλακτος. Είναι προαιρετική πάντως, αν θες μπορείς να την παραλείψεις. Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή

Chit chat!!!