Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Τάρτα σε φύλλο καταϊφι με μπέικον, ζαμπόν και τυριά




Κατά άμεση παραγγελία της φίλης μου της Μαρίας, αυτή η συνταγή "ανεβαίνει" δεύτερη μέρα του χρόνου. Βλέπετε, έχει τραπέζι και πρέπει να προσφέρει στους καλεσμένους της τα καλύτερα πιάτα της, τα πιο νόστιμα και τα πιο εντυπωσιακά. Τι καλύτερο, λοιπόν, από αυτό το πιάτο;

Δύσκολο δεν θα το έλεγες, χρονοβόρο όχι, πρωτότυπο εννοείται αφού όλοι μας έχουμε συνδυάσει το φύλλο καταϊφι με το γνωστό γλυκό! 

Έχουμε και λέμε, λοιπόν....


Λίστα για ψώνια
250γρ. φύλλο καταϊφι (μισό κουτί)
ελαιόλαδο για άλλειμμα (αρωματικό κατά προτίμηση)

120γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
120γρ. ένταμ ή γκούντα τριμμένο
4 φέτες μπέικον
3 φέτες ζαμπόν μπούτι ψητό
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγστό  πλήρες
αλάτι - λευκό πιπέρι

2 αβγά χτυπημένα
200ml γάλα πλήρες



Φυσικά, ξεκινάμε ξεμαλλιάζοντας το καταϊφι και το τοποθετούμε σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο στρογγυλό πυρέξ.  Βουτυρώστε και τα πλαϊνά τοιχώματα του πυρέξ και "κολλήστε" φύλλα καταϊφιού και στο πλάι ώστε να έρθει η κρέμα σας και να κουρνιάσει μέσα στο καταϊφι χωρίς να ακουμπάει στο πυρέξ. Προσοχή! μη χρησιμοποιήσετε ταρτιέρα και μην πιέσετε τα φύλλα καταϊφιού στο πυρέξ γιατί δεν θα σας βγει αφράτο. Ραντίζουμε το καταϊφι με το ελαιόλαδο, αρωματικό κατά προτίμηση, και ξεκινάμε να ετοιμάζουμε τη γέμιση...

Σωτάρουμε στο τηγάνι το μπέικον και το ζαμπόν κομμένα σε μικρά καρέ. Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε το ζαμπόν με μπέικον ή κατο αντίθετο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Προσωπικά προτιμώ να έχει ζαμπόν γιατί κάνει την τάρτα πολύ νοστιμότερη και ελαφριά.

Αφού σωταριστούν τα αλλαντικά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το γιαούρτι και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για μερικά λεπτά μέχρι να "λιώσει" το γιαούρτι και να κάνει μια όμορφη κρέμα.

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και ετοιμάζουμε τη σαλτσούλα για το σκέπασμα της τάρτας...

Σε ένα βαθύ μπωλ χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε το γάλα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος γάλα από κρέμα γάλακτος αλλά μην το παρακάνετε!

Και ξεκινάμε τη σύνθεση της τάρτας...

Πάνω στο καταϊφι αραδιάζουμε το ένταμ, συνεχίζουμε με τη γέμιση, προσθέτουμε τη μοτσαρέλα κατανεμημένη ομοιόμορφα και ολοκληρώνουμε με τη σάλτσα για το σκέπασμα. 

Χαράσσουμε την τάρτα σε 8 κομμάτια και την αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί και να απορροφήθούν τα υγρά. Στη συνέχεια, ψήνουμε στους 180ο Κελσίου για 45 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα από πάνω. Έτοιμη για σερβίρισμα!

Μην αγχώνεστε να τη σερβίρετε καυτή από το φούρνο. Μπορείτε να την ετοιμάσετε από το πρωί και λίγη ώρα πριν τη σερβίρετε μπορείτε να τη ζεστάνετε στο φούρνο.

Καλή σας απόλαυση Μαρία!

Φιλιά, Φωτεινούλα


1 σχόλιο:

  1. Σαν μια τεράστια φωλιά!
    Χρόνια Πολλά Φωτεινή μου, Καλή κ Ευτυχισμένη Χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!