Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Ψαρονέφρι με σάλτσα δαμάσκηνο και φασκόμηλο


Θεϊκή η συνταγή και άψογο το αποτέλεσμα!

Όταν σκέφτομαι ψαρονέφρι μου έρχεται κατευθείαν στο μυαλό η σάλτσα μουστάρδας, δεν ξέρω γιατί, ίσως γιατί η τηλεόραση μας έχει κατακλύσει με αυτό το πρότυπο. Ξέρετε, τα φιλετίνια να χοροπηδάνε και να καταλήγουν χαρούμενα στο τηγανάκι όπου πλούσια κρέμα γάλακτος τα σκεπάζει και το αποτέλεσμα είναι μούρλια. Δεν λέω, πεθαίνω για αυτή τη συνταγή αλλά έλα που τα παιδιά μου ΔΕΝ τρελαίνονται με την κρέμα γάλακτος αλλά τρελαίνονται για ψαρονέφρι. Κι εδώ που τα λέμε, το ψαρονέφρι είναι ένα εξαιρετικό κομμάτι κρέατος!

Η πολύ σκέψη τρώει το μάγειρα, θα έλεγα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πολύ σκέψη έφερε ένα θεϊκό αποτέλεσμα. Έψαξα πολλές συνταγές και κατέληξα σε μια πολύ νόστιμη, δική μου, δημιουργία, η οποία επικροτήθηκε από όλη την οικογένεια... ευτυχώς! 

Συνδυασμός δαμάσκηνου και φασκόμηλου, καθώς και κρεμμυδάκι έδεσαν μια πεντανόστιμη σάλτσα-τσάτνεϋ. Το φασκόμηλο δεν το είχα ξαναχρησιμοποιήσει αλλά το λάτρεψα για τη φινετσάτη γεύση του. Μην πανικοβάλλεστε, υπάρχει στα σούπερ μάρκετ αλλά μπορείτε να το καλλιεργήσετε και στο μπαλκόνι σας σε μια γλαστρούλα. Μερικά φυλλαράκια φασκόμηλο και η γεύση απογειώθηκε, για να μη σχολιάσω τη μυρωδιά! 

Να συμπληρώσω δε ότι το ψαρονέφρι το συνόδευσα με ρύζι Jasmine, το οποίο έδεσε απόλυτα μυρωδικά με το υπόλοιπο πιάτο και το λάτρεψα!

Λίστα για ψώνια
2 κομμάτια ψαρονέφρι
3κσ. μαρμελάδα δαμάσκηνο
10 δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι
8-10 κρεμμυδάκια κοκκάρια, ολόκληρα
1 μέτριο κρεμμύδι, ξερό, ψιλοκομμένο
6-8 φυλλαράκια φασκόμηλο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κρασοπότηρο γλυκό κρασί Σάμου
100γρ. βούτυρο
1/2φλιτζάνι ελαιολαδο
χοντρό αλάτι και τριμμένο πιπέρι 
  
Πριν από όλα βάζουμε τα δαμάσκηνα και το γλυκό κρασί σε ένα μπολ για να μαριναριστούν μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Θα ξεκινήσουμε πλένοντας καλά το ψαρονέφρι.Θα το στεγνώσουμε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας και θα το τρίψουμε με το αλάτι και το πιπέρι.

Ζεσταίνουμε στη σοτέζα το βούτυρο με το ελαιόλαδο ώστε να κάψει ελαφρά και σοτάρουμε το ψαρονέφρι σε υψηλή θερμοκρασία. Πρώτα από τη μια πλευρά και έπειτα από την άλλη ώστε να ροδίσει και να αλλάξει χρώμα δίχως να καεί.

Το αποσύρουμε από το τηγάνι και το ακουμπάμε σε μια σχαρίτσα να στεγνώσει. Το κρατάμε ζεστό γιατί θα το ξαναβάλουμε στη σοτέζα.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι και τα ολόκληρα κρεμμύδια. Αφού ροδίσουν σβήνουμε με το κρασί και τα μαριναρισμένα δαμάσκηνα και προσθέτουμε τη μαρμελάδα. Αφήνουμε 5 λεπτά να ενοποιηθούν τα υλικά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, και προσθέτουμε το ψαρονέφρι και το φασκόμηλο. Σκεπάζουμε τη σοτέζα και επιτρέπουμε στο ψαρονέφρι να "βράσει" λίγο μέσα στις μυρωδιές. Περίπου 10 λεπτά ειναι αρκετά, ανάλογα πάντα με το πόσο καλοψημένο το θέλετε. Μην το αφήσετε όμως παραπάνω από 20 λεπτά γιατί θα σφίξει πολύ, θα πρέπει να είναι ελάχιστα ροζ στο κέντρο χωρίς αίμα.

Βγάζετε το ψαρονέφρι από τη σοτέζα, αφήνετε ξεσκέπαστη, δυναμώνετε τη θερμοκρασία και επιτρέπετε στη σάλτσα να δέσει πριν τη σερβίρετε. Εν τω μεταξύ έχετε ξεκινήσει να ετοιμάζετε το ρυζάκι σας, μην το ξεχάσετε αυτό!

Όταν όλα είναι έτοιμα κόβετε το ψαρονέφρι σε φετούλες και γαρνίρετε με το αρωματικό ρύζι περιχύνοντας το με τη σαλτσούλα. Εννοείται ότι η σάλτσα θα συνοδεύει και το ψαρονέφρι, μην το αμελήσετε!

Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!