Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013

Πίτα σφολιάτας κεντημένη με τυριά και μπέικον

Αυτή την πίτα συνήθιζε να τη φτιάχνει μια φίλη μου στα εορταστικά τραπέζια. Την έλεγε "πίτα του τεμπέλη" δεν ξέρω γιατί, αυτό που ξέρω είναι ότι την έχει τη δουλίτσα της.

Είναι νόστιμη με πρωτότυπη σχεδίαση, η οποία θα σας βγάλει ασπροπρόσωπη ως νοικοκυρά. Εγώ την έφτιαξα για το σχολείο και το γραφείο και οφείλω να σας πω ότι ακόμα και κρύα ήταν ζουμερή και αφράτη δίχως ίχνος "βουτυρύλας".

Λίστα για ψώνια
ένα φύλλο σφολιάτας 
500γρ. τυρί ένταμ και κασέρι τριμμένο
7 λωρίδες μπέικον σε καρέ
200ml κρέμα γάλακτος
50γρ. βούτυρο
1 αβγό χτυπημένο
λίγο δυόσμο τριμμένο
ελάχιστο αλάτι



Φυσικά, θα ξεκινήσετε ξεπαγώνοντας το φύλλο σφολιάτας. Θα το ακουμπήσετε σε ένα φύλλο σιλικόνης ή σε λαδόχαρτο για να είναι έτοιμο για ψήσιμο.

Ας ξεκινήσουμε το κέντημα, λοιπόν! Νοητά, χωρίζετε το φύλλο σφολιάτας σε τρία ίσα μέρη, κατακόρυφα. Το μεσαίο κομμάτι ζύμης θα το αφήσετε άθικτο γιατί θα φιλοξενήσει τη γέμιση ενώ τα δύο πλαϊνά θα τα χαράξετε με κάθετες λωρίδες. Αυτές οι λωρίδες στη συνέχεια, θα έρθουν και θα σταυρώσουν επάνω στη γέμιση σας και θα την τυλίξουν σε μια αγκαλιά. 

Αφού κόψετε τις λωρίδες, αριστερά και δεξιά, θα ετοιμάσετε τη γέμιση της πίτας.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης μας με τα 3/4 από το χτυπημένο αβγό. Το υπόλοιπο αβγό θα το χρησιμοποιήσουμε για να περάσουμε με πινέλο το ζυμάρι μας.

Αφήνουμε κυβάκια βουτύρου πάνω στη ζύμη και έπειτα αραδιάζουμε τη γέμιση στο κέντρο της σφολιάτας αφήνοντας περιθώριο 1-2 εκατοστά από γύρω γύρω για να μπορέσει να κλείσει με ασφάλεια η ζύμη και να μη χυθεί έξω η γέμιση.

Κλείνουμε την πάνω και την κάτω πλευρά της ζύμης πάνω στη γέμιση και έπειτα σταυρώνουμε τις κορδέλες, εναλλάξ, πάνω στη ζύμη δημιουργώντας μια όμορφη πλεξούδα. Απλά ακουμπάμε μία την αριστερή, μία τη δεξιά, μέχρι να φτάσουμε στο τέλος της ζύμης. 

Αλείφουμε με αβγό το ζυμάρι και πασπαλίζουμε με σησάμι και μαυροκούκι. Ψήνουμε στους 180ο Κελσίου για μία ώρα περίπου, στον αέρα, και στη συνέχεια, για μισή ώρα ακόμα πάνω - κάτω, για να μπορέσει να ψηθεί μέχρι μέσα και να μη σας μείνει άψητη.

Όταν έχει ροδίσει αρκετά, η πίτα σας είναι έτοιμη. Θα πρέπει να την αφήσετε μερικά λεπτά πριν την κόψετε προκειμένου να σταθούν τα τυριά. Την κόβετε σε φέτες και σερβίρετε!

Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά, Φωτεινούλα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!