Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013

Μαρμελάδα μήλο - αχλάδι με άρωμα βανίλιας


Τα παιδάκια μου είχαν βαρεθεί τις κοινές μαρμελάδες και εδώ και πολύ καιρό δεν τολμούσα να τους τις δώσω για πρωινό. Τι να κάνω, όμως; Οι μαρμελάδες είναι μια πολύ γευστική και δυναμωτική επιλογή παρέα με το πρωινό γαλατάκι. Έπρεπε να σκεφτώ γρήγορα και αποτελεσματικά! Μήπως να προσθέσω λίγη βανίλια; 


Λίστα για ψώνια
μισό κιλό μήλα καθαρισμένα 
μισό κιλό αχλάδια καθαρισμένα
600γρ. ζάχαρη  
χυμό μισού λεμονιού
1  λωβό βανίλιας ή 1 βανιλίνη


Η γενικότερη φιλοσοφία των μαρμελάδων μου είναι η ζάχαρη να ισούται με το μισό βάρος των  καθαρισμένων φρούτων κι ως εκ τούτου θα πρέπει να ζυγίζετε τα φρούτα σας αφού τα καθαρίσετε. 

Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, βάζετε τα φρούτα σας, τη ζαχαρίτσα σας, και λιιιιίγο νεράκι για να μην κολλήσουν στην αρχή. Προσθέτετε το λεμόνι και τη βανίλια. Ανακατεύετε συχνά πυκνά και αφήνετε να βράσει μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό λιώσιμο και πήξιμο. 

Προσοχή, θα πρέπει να υπάρχουν υγρά όταν τελειώσει το βράσιμο των φρούτων ώστε όταν πολτοποιήσετε τα φρούτα να μην στέκουν σαν στόκος!

Τα φρούτα θα τα πολτοποιήσετε αφού κρυώσουν και θα φυλάξετε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

Τα βάζα τα έχουμε αποστειρώσει αφού τα τοποθετήσουμε ανάποδα στη σχάρα του φούρνου στον αέρα, στους 100ο Κελσίου για 15 λεπτά περίπου.

Προσέξτε! εάν βάλετε τη μαρμελάδα σε ζεστό βάζο θα συνεχιστεί ο βρασμός της και θα σας πήξει περισσότερο οπότε σιγουρευτείτε ότι έχει λίγα υγρά μέσα της.

Η μαρμελάδα αυτή είναι απίστευτα αρωματική!!!

Φιλιά, Φωτεινούλα

2 σχόλια:

  1. τελειοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο το εφτιαξ
    α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε! Δοκίμασε και τις υπόλοιπες μαρμελάδες, είναι εξαιρετικές! Για αυτή την εποχή ειδικά σου προτείνω τη μαρμελάδα κολοκύθας... θα εκπλαγείς!

      Διαγραφή

Chit chat!!!