Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Vichyssoise (βισισουάζ) με πατάτα και πράσο


Σούπα βισισουάζ (vichyssoise) είναι το πρώτο πιάτο για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μου. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν συνηθίζουν τη σούπα ως πρώτο πιάτο, συνήθως πέφτουμε κατευθείαν στο ψητό, δεν σας κρύβω όμως ότι στο εξωτερικό συνηθίζεται και προσωπικά το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον! Δεν είναι ανάγκη να φάτε πολύ σούπα και να σας κοπεί η όρεξη για το υπόλοιπο μενού. Μία γεμάτη κουταλιά είναι αρκετή για να γεμίσει το πιάτο μέχρι τη μέση και να συνεχίσετε ανενόχλητοι με το υπόλοιπο μενού.

Το συγκεκριμένο πιάτο είναι ένα μια κλασική σούπα η οποία χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα. Η προέλευση της δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως καθώς η γεννέτειρα της μοιράζεται μεταξύ γαλλικής και αμερικανικής κουζίνας. Παρ'όλ'αυτά, τίποτε δεν μας εμποδίζει να την απολαύσουμε!


Λίστα για ψώνια
6 μέτριες πατάτες
2 πράσα
1 ξερό κρεμμύδι
100γρ. βούτυρο
αλάτι - λευκό πιπέρι
200ml κρέμα γάλακτος 
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο (προαιρετικά)



Το μυστικό αυτής της σούπας είναι η απλότητα της παρασκευής της και τα λίγα υλικά που απαιτούνται.

Πατάτα, πράσο και κρεμμύδι, τα κόβουμε σε μεγάλα καρέ και τα σωτάρουμε ελαφρά σε καυτό βούτυρο, μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα. Τα λαχανικά θα βγάλουν αρκετά υγρά οπότε θα συνεχίσετε το βράσιμο στα υγρά τους για ακόμα πιο πλούσια γεύση. Στη συνέχεια, προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλο ή σκέτο βραστό νερό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι ζεστά για να μην σταματήσει ο βρασμός των λαχανικών. Σε αυτό το σημείο προσθέτετε και το αλατοπίπερο...

Συνεχίζετε να βράζετε τα λαχανικά σας μέχρι να λιώσουν τελείως. Αποσύρεται την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και πολτοποιείται τα λαχανικά με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ. Τέλος, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς, δημιουργώντας ένα ομοιόμορφο παχύρρευστο μίγμα.

Σερβίρετε τη σούπα ελαφρώς κρύα πασπαλίζοντας τη με φρεσκοτριμμένο κρεμμύδι και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο αν θέλετε.

Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά, Φωτεινούλα 

2 σχόλια:

  1. Γειά σου Φωτεινή μου .

    Καλή χρονιά εύχομαι με υγεία και δημιουργία.
    Χρόνια πολλά και για την γιορτούλα σου σημερα (06/01/2013), να είσαι καλά και πάντα να υπάρχει φως στη ζωή σου.

    Συμφωνώ πως δεν πολυ συνηθίζουμε τις σούπες ως πρώτο πιάτο. Εγώ τα τελευταία χρόνια στο γιορτινό τραπέζι την έχω καθιερώσει.
    Μ αρέσουν πολύ τα υλικά που βάζεις και θα την έχω υπόψη για επόμενη φορά.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γεύση της είναι εξαιρετική Μάριον. Θα σε καταπλήξει, ειδικά εσένα που ξέρεις από καλές γεύσεις! Φιλιά και καλή χρονιά!

      Διαγραφή

Chit chat!!!