Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013

Ρώσικο βοδινό σοτέ με σπιτικές χυλοπίτες


Εδώ και λίγο καιρό αποφάσισα να εγκαινιάσω μια καινούρια κατηγορία συνταγών που έχει να κάνει με την εκτέλεση κλασικών διεθνών πιάτων. Έτσι, αποφάσισα να ξεκινήσω από κρέας κι από την αγαπημένη μου sour cream. Ο κύβος ερίφθη, λοιπόν, και έδειξε "Ρώσικο Βοδινό Σοτέ" για το Κυριακάτικο τραπέζι μας. 

Θα έπρεπε να το συνοδεύσω με χυλοπίτες αλλά προτίμησα και επέλεξα χειροποίητο, χωριάτικο χυλοπιτάκι που με έβγαλε ασπροπρόσωπη!  Ας ξεκινήσουμε τη δημιουργία!

Χρειαζόμαστε μια καλή προετοιμασία των υλικών μας για να μπορέσουμε να εκτελέσουμε τη συνταγή μας ήρεμοι και απερίσπαστοι.


Λίστα για ψώνια
750γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο
250γρ. μανιτάρια λευκά σε φέτες χωρίς το κοτσάνι
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια σε ροδέλες
3-5 κοτσανάκια φρέσκο εστραγκόν, ψιλοκομμένο
50γρ. βούτυρο
1κσ. αλεύρι μπλε
1κσ. μουστάρδα ντιζόν
70γρ. γιαούρτι
70γρ. κρέμα γάλακτος
150ml  ζωμό βοδινού ή νερό
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Αρχικά, τεμαχίζουμε το κρέας μας σε λωρίδες πάχους ενός εκατοστού. Θέλουμε το κρέας μας να είναι ψημένο απέξω και ροζ μέσα για να είναι τρυφερό και ζουμερό. Επίσης, καθαρίζουμε και τεμαχίζουμε τα μανιτάρια μας αφαιρώντας το κοτσανάκι τους. Τέλος, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και το εστραγκόν χωρίς τα κοτσάνια του. Μην αμελήσετε να χρησιμοποιήσετε ζωμό βοδινού  για περισσότερη νοστιμιά διαφορετικά θα αρκεστούμε σε απλό νεράκι. Σε αυτό το σημείο, καλό θα ήταν να ετοιμάσετε και τη sour cream, δηλαδή να ανακατέψετε το γιαούρτι με την κρέμα γάλακτος, για να το έχετε έτοιμο απευθείας για την κατσαρόλα.

Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και το ελαιόλαδο δίχως να κάψει και σωτάρουμε το κρέας σε αυτό, σε πολύ δυνατή φωτιά, για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας το συνέχεια για να μην κολλήσει. Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε ελαφρά την ένταση της θερμοκρασίας και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Εάν το βούτυρο σας έχει τελειώσει θα προσθέσετε λίγο ακόμα. Μόλις ροδίσουν και τα κρεμμύδια, χωρίς να διαλυθούν, τα αφαιρούμε κι αυτά από την κατσαρόλα και προσθέτουμε τα μανιτάρια αλευρωμένα (για να απορροφηθούν τα υγρά τους) και το ζωμό σταδιακά, όχι απότομα.

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το αλατοπίπερο και τη μουστάρδα, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε και το βοδινό, ίσα για να ζεσταθεί για 2-3 λεπτά, και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα με τη sour cream, την οποία την προσθέτετε για ένα λεπτό μόνο χωρίς να μαγειρευτεί.

Δοκιμάζετε για το αλάτι και σερβίρετε το ρώσικο σοτέ σας με χυλοπίτες της αρεσκείας σας.

Προσωπικά, παράλληλα με το Ρώσικο, έβρασα το σπιτικό χυλοπιτάκι μου ώστε να σερβιριστούν ταυτόχρονα δίχως να περιμένει το ένα το άλλο. Αντί για χυλοπιτάκι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυλοπίτες ή ταλιατέλες, σε κάθε περίπτωση όμως του ταιριάζει ένα "μαλακό" ζυμαρικό με φινετσάτη γεύση.

Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!