Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

Μπισκότα βανίλιας με κομμάτια ξηρών καρπών


Πριν από λίγες μέρες σας παρουσίασα τα μπισκότα αμυγδάλου που είχα ετοιμάσει και μάλιστα τα είχα γεμίσει με τη μαρμελάδα μου και με την πραλίνα μου. 

Σήμερα, θα αλλάξουμε ξηρό καρπό και θα δοκιμάσουμε κάτι παρόμοιο αλλά πολύ διαφορετικό στη γεύση του που θα ενθουσιάσει όσους αγαπάτε τους ξηρούς καρπούς στα μπισκότα!

Λίστα για ψώνια
100γρ. ελαιόλαδο
100γρ. βούτυρο λιωμένο
200γρ. ζάχαρη
400γρ. αλεύρι
2 αβγά
120γρ. αμύγδαλο κροκάν (χοντροκομμένο) και καβουρντισμένο
20γρ. κονιάκ ή αμαρέτο 
1κγ. βανίλια
1/2κγ. αλάτι
1/2κγ. baking powder


Θα ξεκινήσουμε την ετοιμασία μας καβουρντίζοντας το αμύγδαλο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι καβουρντίσματος των ξηρών καρπών. Ένας τρόπος είναι στο φούρνο και άλλος είναι στο μάτι της κουζίνας.

Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα τηγανάκι με μέτρια προς δυνατή φωτιά και τους αφήνουμε έως να αρχίσουν σταδιακά να αλλάζουν χρώμα και  να μυρίζουν υπέροχα! Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Ανακαμιγνύουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη χτυπώντας καλά για να διαλυθεί. Προσθέτουμε τα αβγά αφήνοντας να ενωθούν με το υπόλοιπο μίγμα και συνεχίζουμε με το αλεύρι και τις υπόλοιπες σκόνες.

Απλώνουμε το μίγμα μας σε μια λαδόκολλα, το σκεπάζουμε με ακόμα μια λαδόκολλα από πάνω και πιέζουμε με τον πλάστη ώστε να αποκτήσει ομοιόμορφο πάχος 1-1,5 εκατοστού.

Βάζουμε το ζυμάρι στο ψυγείο για να σφίξει, για 2 ώρες, και έπειτα κόβουμε με κουπάτ σε διάφορα σχήματα.

Ψήνουμε τα μπισκότα μας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160ο Κελσίου για 18 λεπτά περίπου.

Τι να σας πρωτοπεριγράψω; Το άρωμα, τη μυρωδιά, την υφή; Μπορείτε και να τα γεμίσετε αλλά πιστεύω ότι είναι ανεπανάληπτα ακόμα και μόνα τους!

Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε να αντικαταστήσετε το αμύγδαλο με φουντούκι... είναι εξαιρετικό!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!