Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

Γλυκά ψωμάκια με ξηρούς καρπούς



Σήμερα ξύπνησα με έναν απίστευτο μαγειρικό οίστρο. Χουζούρευα ακόμα κι έβαζα το πλάνο μου. Γλυκά ψωμάκια, μυζηθροπιτάκια, αγγινάρες αβγολέμονο τυροκροκέτες με κοπανιστή. Τα τρία πρώτα τα ετοίμασα σε ένα τρίωρο περίπου, το τελευταίο εκκρεμεί ακόμα αλλά θα το ετοιμάσω για βραδινό.


Λίστα για ψώνια
500γρ. αλεύρι μπλε 
250γρ γάλα
25γρ. μαγιά φρέσκια
100γρ. Ζάχαρη
3 αβγά
2κγ. κονιάκ
1/2κ.γ. Κανέλα και γαρύφαλο
1κγ. αλάτι
100γρ. καρύδια
10 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι


Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι κοσκινίζοντας το, προσθέτουμε το αλάτι, την κανέλα και το γαρύφαλο. Σκαλίζουμε το αλεύρι ώστε να δημιουργήσουμε μία τρύπα στη μέση του. Σπάμε και ρίχνουμε τα αβγά στην τρύπα που δημιουργήσαμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κονιάκ.

Ανακατεύουμε τα υλικά με το φτερό και μόλις απορροφηθούν τα αβγά προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά σταδιακά.

Τώρα έχετε πολλαπλές επιλογές! Μπορείτε να ψήσετε τα ψωμάκια σκέτα (θα σας πω πως τα φορμάρουμε), μπορείτε να προσθέσετε χοντροκομμένο καρύδι, σταφίδες, δαμάσκηνα ξερά ή βερίκοκα, γενικώς πειραματιστείτε! Η κουζίνα θέλει κέφι και φαντασία! Τα ξερά φρούτα πριν τα ρίξετε μέσα στη ζύμη θα τα μαρινάρετε με λίγο κονιάκ, ίσα να τα σκεπάζει, για 10 λεπτά ή και περισσότερο.

Όταν επιλέξετε τους καρπούς που θέλετε να προσθέσετε στα ψωμάκια και είναι έτοιμοι, τους ρίχνετε στο μίγμα και φέρνετε μερικές βόλτες με το φτερό του μίξερ για να ενσωματωθούν.

Πώς πλάθουμε τα ψωμάκια μας; Καταρχήν, υπολογίστε ότι θα φουσκώσουν οπότε μην τα φέρετε πολύ κοντά στο ταψί. Δεύτερον, αν σας κολλάει το ζυμάρι στο χέρι, πασπαλίστε τα χέρια σας με αλεύρι κι έπειτα πλάστε τα ψωμάκια. 

Μπορείτε να τα κάνατε μπαλίτσες ή μπαστουνάκια. Επίσης, τα μπαστουνάκια μπορείτε να τα πατήσετε και να πλατύνουν και να τα τυλίξετε σε ρολάκια. Σε κάθε περίπτωση το μέγεθος τους θα είναι πιο μικρό απο τη μπουνιά σάς.

Πασαλείψτε τα με αβγό, καστανή ζάχαρη και κανελλίτσα! Αν νηστεύετε, παραλείψτε τελείως το αβγο από τη συνταγή!

Θα πρότεινα να αφήσετε τα ψωμάκια σας να ξεκουραστούν για μιση-μία ωρίτσα (χωρίς να τα πασαλείψετε με το αβγό) και να τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μισή ώρα περίπου μέχρι να ροδίσουν. Εγώ επειδή βιαζόμουν τα έψησα αμέσως. Η διαφορά έγκειται στο αφράτεμα! 

Δοκιμάστε να τα ανοίξετε ζεστά και νά βάλετε μέσα βούτυρο και μαρμελάδα... Φοβερή νοστιμιά!

Καλό σας Σαββατοκύριακο

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!