Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

Μυζηθροπιτάκια γλυκά Κρήτης, μυρωδιά παράδοσης!


Δεν υπαρχει πιο απλή συνταγή από αυτή! Είναι παραδοσιακή, είναι γλυκιά, τη λατρεύουν μικροί και μεγάλοι και, φυσικά, μπορείτε να τη φτιάξετε με χειροποίητο αλλά και με έτοιμο φύλλο (για όλους εμάς τους βιαστικούς).

Κανονικά το φύλλο που χρειάζεται είναι ένα απλό φύλλο με αλεύρι, νερό, λίγη τσικουδιά, λίγο αλάτι, χωρίς μαγιά, διότι τα μυζηθροπιτάκια τυλίγονται, τηγανίζονται και περιχύνονται από μέλι. Στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποίησα τα έτοιμα κομμένα σφολιατάκια, τα οποία μπορείτε να τα κλείσετε ή να τα χρησιμοποιήσετε ως βάση τάρτας και να τα γεμίσετε. Εγώ θα σας δώσω και τις δύο εκδοχές.

Λίστα για ψώνια
1 πακέτο σφολιατίνια
400γρ. μυζήθρα γλυκιά, νωπή, Κρήτης
1/2κγ. δυόσμο τριμμένο
1κγ. κανέλα
2κσ. ζάχαρη
1+1 αβγό
μέλι για σερβίρισμα


Σε ένα μεγάλο μπολ ετοιμάζετε τη γέμιση προσθέτοντας όλα τα υλικά μαζί (μυζήθρα, δυόσμο, ζάχαρη, κανέλα, αβγό) και ανακατεύετε καλά ώστε να πάνε οι μυρωδιές παντού. Η κανέλα και ο δυόσμος θα κατακλύσουν με άρωμα την κουζίνα σας και θα πάρετε μπόλικες βαθιές εισπνοές πριν αρχίσετε να τα μαγειρεύετε. Σας το εγγυώμαι!

Εάν επιλέξετε να τα κλείσετε
Ανοίχτε το σφολιατίνι λίγο ακόμα με τον πλάστη για να λεπτύνει και να φαρδύνει, τοποθετείστε μία κουταλιά στο κέντρο, διπλώστε και κλείστε καλά σφραγίζοντας με το πιρούνι. Περάστε με το πινέλο λίγο αβγό από πάνω για να ροδίσει και στην ένωση για να κλείσει καλά.

Εάν επιλέξετε ανοιχτή τάρτα 
Ανοίχτε το σφολιατίνι λίγο ακόμα με τον πλάστη για να λεπτύνει και να φαρδύνει, τοποθετήστε το στην ταρτιέρα και πιέστε με τα δάχτυλα να απλωθεί και να καλύψει τα πλαϊνά τοιχώματα της ταρτιέρας. Προσθέστε τη γέμιση αδρά και περάστε με το πινέλο λίγο αβγό από πάνω για να ροδίσει.  Πασπαλίστε με κανέλα και ζάχαρη.

Τα μυζηθροπιτάκια μπορείτε να τα φάτε και σκέτα αλλά ο συνδυασμός τους με το μέλι είναι αξεπέραστος! Επίσης, μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε φύλλο κουρού! Τολμήστε με κέφι και φαντασία στην κουζίνα! 

Μμμμ, νόστιμα, δεν έμεινε ούτε ψίχουλο!

Φιλιά, Φωτεινούλα

4 σχόλια:

  1. νομιζω βεβαια πως με σπιτικο φύλλο θα είναι το κάτι αλλο,όπως επίσης και με μια γνήσια ανάλατη μυζηθρα Κρητης,που εδώ δυστυχώς δεν μπορώ να βρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το χειροποίητο φύλλο είναι αξεπέραστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρήκα νόστιμη Κρητικιά μυζήθρα στο Σκλαβενίτη, μπορείς να τη δοκιμάσεις αν σου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολυ ωραια και η συνταγη σου,οπως και οι αλλες που ειδα,για την συγκεκριμενη εγω παιρνω τη γλυκεια μυζηθρα απο τον βασιλοπουλο και ειναι η γνησια κρητικη,συγχαρητηρια για το blog σου!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!