Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

Αγιορείτικοι λουκουμάδες που τρώγονται στο λεπτό!


Απορώ πως είναι δυνατόν! Τόσο καιρό ασχολούμαι με τη μαγειρική και την κουζίνα και δεν είχα φτιάξει ποτέ λουκουμάδες! Τς,τς,τς, μέγα λάθος. Έψαξα και σας βρήκα την καλύτερη συνταγή λουκουμάδων. Την παραδέχτηκε ακόμα κι ο πατέρας μου, λάτρης της παράδοσης!

Η καλύτερη συνταγή λουκουμάδων έρχεται από το Άγιο Όρος και ομολογώ ότι κάτι ξέρουν εκεί πάνω από λουκουμάδες. Μήπως αυτός είναι ένας λόγος να τους επισκεφτούμε;

Λίστα για ψώνια
500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κρασοπότηρο χυμό λεμονιού
1/2 κρασοπότηρο χυμό πορτοκαλιού
λίγο αλάτι 
1,5 φλιτζάνι νερό
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

4 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 ξύλο κανέλα



Οι λουκουμάδες έχουν κι αυτοί τα μυστικά τους όπως τα περισσότερα πιάτα.

Θα ξεκινήσουμε πρώτα με το σιρόπι γιατί πρέπει να είναι κρύο για να βουτάμε τους λουκουμάδες μόλις τους βγάλουμε από το κατσαρολάκι. Βράζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού για 10 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τους λουκουμάδες. Ρίχνουμε στο μπολ πρώτα το αλεύρι και το αλάτι και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε με τα χέρια ή με μια κουτάλα μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει. Και τώρα το μυστικό...

Βουτάμε την αριστερή παλάμη στο χυλό. Σφίγγουμε το χέρι σε μπουνιά και αφήνουμε να βγει χυλός ανάμεσα από δύο δάχτυλα, τον αντίχειρη και το δείκτη. Ρίχνουμε την ποσότητα του χυλού που βγαίνει πάνω σε ένα βρεγμένο κουταλάκι και την αφήνουμε να γλιστρήσει στο καυτό λάδι ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ ΣΤΟ ΛΑΔΙ (τότε θα γίνει πανικός και δεν θα ξέρετε που να κρυφτείτε!).

Εναλλακτικά, αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ τη συσκευή που κάνει λουκουμάδες και γλιτώνουμε από τη φασαρία. Στην πρώτη περίπτωση οι λουκουμάδες είναι σαν μπαλίτσες ενώ στη δεύτερη περίπτωση είναι στρογγυλοί με τρύπα στη μέση.

Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες μέχρι να ροδίσουν, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους βουτάμε στο σιρόπι για λίγα λεπτά. Πάλι με άλλη τρυπητή κουτάλα τους βγάζουμε από το σιρόπι και τους σερβίρουμε πασπαλίζοντας τους με κανέλα, σησάμι και καρύδι.

Σας άνοιξε η όρεξη; Εμένα να δείτε! Πάω να τους απολαύσω γιατί δεν βλέπω να μένει ψίχουλο!

Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά, Φωτεινούλα


4 σχόλια:

  1. Λουκουμάδες σιροπιαστούς φτιάχνει και η μαμά μου συνήθως παραμονή Πρωτοχρονιάς.

    Αυτή η συνταγή σου με το χυμό λεμονιού & πορτοκαλιού είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Τους ζήλεψα τώρα..

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν απίθανοι! Τους συστήνω ανεπιφύλακτα!

      Διαγραφή
  2. Η ΖΥΜΗ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το έχω κάνει αλλά λογικά θα αντέχει μια μέρα αφού δεν έχει αβγό.

      Διαγραφή

Chit chat!!!