Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

Ποιό κρασί είναι κατάλληλο για το πιάτο μου;

Πηγή: epicurious.com



Μας αρέσει να χρησιμοποιούμε κρασί στο μαγείρεμα γιατί προσθέτει πλούτο στο πιάτο μας ενώ η προσθήκη μιας γουλιάς κρασιού στο τέλος του μαγειρέματος μπορεί να ενισχύσει τη γεύση του πιάτου ακόμη περισσότερο. Αλλά πώς ξέρουμε ποιο κρασί είναι κατάλληλο για τη μαγειρική μας;


Παρακάτω παρατίθενται μερικές οδηγίες για μια ασφαλή διαδρομή προς τη μαγειρική δημιουργία πιάτων με προσθήκη οίνου…

Βασικός κανόνας
Μαγειρεύουμε μόνο με ένα κρασί που θα πίναμε ευχαρίστως μόνο του (στην πραγματικότητα, μπορούμε να το απολαμβάνουμε ενώ το μαγειρεύουμε!). Μεγάλο μέρος της αλκοόλης εξατμίζεται κατά το μαγείρεμα ενώ οι γεύσεις του κρασιού διαχέονται μέσα στο πιάτο. Κάθε κρασί που κυκλοφορεί στην αγορά δεν είναι κατάλληλο για μαγείρεμα και το κάθε κρασί μπορεί να προσδώσει διαφορετικό αποτέλεσμα στο πιάτο, περισσότερο όξινο ή περισσότερο γλυκό.

Γενικός κανόνας
Μερικές συνταγές απαιτούν "λευκό ξηρό κρασί" ενώ άλλες "κόκκινο ξηρό κρασί." Τι να κάνουμε; Για λευκό κρασί, προτιμήστε Sauvignon Blanc ή Sancerre. Με άρωμα από φρέσκα βότανα και με τη σωστή οξύτητα, αυτά τα κρασιά μπορούν να κάνουν θαύματα σε κάθε πιάτο. Για το κόκκινο κρασί, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Ένα γεμάτο, αρωματικό στιφάδο χρειάζεται ένα αντίστοιχο κρασί, όπως το Shiraz, Zinfandel, ή ένα κόκκινο κρασί από το νότο της Ισπανίας, της Ιταλίας ή της Γαλλίας. Ένα ελαφρύ πιάτο αναζητάει ένα ελαφρύ κόκκινο, όπως το Pinot Noir ή Sangiovese.

Ιδιαίτερες επιλογές
Έντονα κρασιά, όπως το Πόρτο, η Μαδέρα και τα «ζωηρά» σέρι, όπως το Amontillado και το Oloroso, δίνουν μια γερή γευστική γροθιά στο πιάτο σας. Το καλύτερο όμως είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αρκετούς μήνες μετά το άνοιγμα τους χωρίς να υστερούν σε γεύση. Το Πόρτο ταιριάζει υπέροχα με ψητά της κατσαρόλας, το Sherry είναι μια ευλογία για τις σούπες και η φρουτώδης, καραμελένια γεύση της Μαδέρας κάνει θαύματα με τα μεσογειακά sautés.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!