Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι σε κόκκινη θάλασσα


Φέτος κάποιος άλλος είχε αναλάβει να ετοιμάσει καλαμαράκια τηγανιτά οπότε έπρεπε να βρω άλλο σχέδιο για τα φρέσκα καλαμαράκια μου. 


Τα καθάρισα καλά με μπόλικο νερό, έβγαλα το κοκαλάκι τους, έβγαλα τα μάτια κι έκοψα τα πλοκάμια τους. Είχα από καιρό βρει μία πολύ νόστιμη συνταγή για καλαμαράκια γεμιστά, όχι τα κλασσικά που τρώμε στις ταβέρνες με τυρί και πιπεριές (το οποίο έχει ξεφτιλιστεί σε κάποιες περιπτώσεις και το αποτέλεσμα είναι σκληρό, άθλιο και άνοστο). Είχα βρει μια πολύ ζουμερή συνταγή για καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και κοκκινιστά, μια παλιά συνταγή που έχει εκλείψει στα περισσότερα σπίτια. 

Προσωπικά θυμάμαι τη συνταγή πολύ αμυδρά από τη γιαγιά και τη μαμά μου αλλά πολλά πολλά χρόνια πίσω και σκέφτηκα να την αναβιώσω.
Λίστα για ψώνια
1κιλό καλαμαράκια φρέσκα ολόκληρα
2 -3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2-3 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 κλαράκια άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας τοματοπελτέ
ρύζι νυχάκι όσο χρειαστεί (περίπου μισό φλιτζάνι)
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Αρχικά θα ζεματίσουμε τα καθαρισμένα καλαμάρια, τη φούσκα, σε βραστό νερό για να μαλακώσουν και να είναι πιο γρήγορο το ψήσιμο τους αργότερα παρέα με το ρυζάκι. Τα αφήνουμε στο νερό για 10-15 λεπτά. Αν είναι μεγάλα (~μήκος 15 εκατοστά) αφήστε τα 5 λεπτάκια παραπάνω. 

Μέχρι να βράσουν τα καλαμαράκια και να κρυώσουν μπορείτε να ετοιμάσετε τη σαλτσούλα και τη γέμιση.

Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προαιρετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πράσο, καλά ψιλοκομμένο! Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, τα πράσινα μυρωδικά, το πελτέ (διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό), αλάτι και πιπέρι και, μόλις πάρουν μια βράση, ρίχνουμε το ρύζι.

Υπολογίστε μία κουταλιά του γλυκού ρύζι για κάθε καλαμάρι αλλά ανάλογα με το μέγεθος. Πάντως ακόμα κι αν σας περισσέψει ρυζάκι έξω από τα καλαμάρια, θα το προσθέσετε κι αυτό στο φαγητό σας χωρίς πρόβλημα! 

Όταν απορροφηθεί το νεράκι της σάλτσας και το ρύζι είναι ελαφρά κριτσανιστό, τότε η γέμιση σας είναι έτοιμη για τα καλαμαράκια. Αφήστε τη λίγο να κρυώσει για να μην καείτε και γεμίστε τα καλαμάρια μέχρι τα 2/3 ενώ θα κλείσετε το στόμιο τους με μια οδοντογλυφίδα.

Βάλτε τα καλαμάρια σε ένα βαθύ σκεύος, περιχύστε τα με το υπόλοιπο λάδι, τη σάλτσα που περίσσεψε και με ένα φλιτζάνι νερό, και αφήστε τα να βράσουν έως ότου μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά σας, δηλαδή το ρύζι και τα καλαμάρια. Το ρύζι που σας περίσσεψε μπορείτε να το τελειώσετε μαζί με τα καλαμάρια ή εκεί που το ετοιμάσατε προσθέτοντας λίγο νεράκι ακόμα μέχρι να βράσει καλά. Σε μισή ωρίτσα το ΠΟΛΥ είναι έτοιμο το φαγητό σας!

Συμβουλή: Αφήστε το κατσαρολάκι με τα καλαμάρια ελαφρά σκεπασμένο για να μη φύγουν γρήγορα όλα τα υγρά και σας στεγνώσουν τα καλαμάρια. 

Νοστιμότατο! Και τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη μέρα! Ειδικά την Καθαρά Δευτέρα που έχουμε πολλά καλούδια στο τραπέζι μας και δεν προλαβαίνουμε να γευτούμε τα πάντα, αυτό το φαγάκι θα μας καλοδεχτεί στο τραπέζι μας και την επόμενη μέρα το ίδιο νόστιμο και γευστικό.

Φιλιά, Φωτεινούλα

1 σχόλιο:

  1. Δεν τα έχω φάει γεμιστά, αλλά κοκκινιστά με κρασί και ρύζι, όμως τα δικά σου είναι πολύ εμφανίσιμα! Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!