Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Φάβα, ω φάβα!... και φαβοκεφτέδες


Σίγουρα η φάβα δεν αποτελεί το πλέον διαδεδομένο όσπριο αλλά είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό θαλασσινών και τρώγεται κατάκόρον την περίοδο της νήστειας και την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Όσο παρεξηγημένη είναι άλλο τόσο εύκολη είναι να την φτιάξεις! 

Μυστικό; Βεβαίως και έχει! Χρειάζεται την παρέα ενός ξερού κρεμμυδιού κατά το βρασμό και ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΛΑΔΙ!


Λίστα για ψώνια 
1/2 σακουλάκι φάβα
1 ξερό κρεμμύδι ολόκληρο 


Το μόνο πρόβλημα της φάβας είναι να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Για το λόγο αυτό χρειάζεται άφθονο νεράκι και χαμηλή θερμοκρασία βρασμού.

Αρχικά, ξεπλένουμε τη φάβα με μπόλικο νεράκι και τη σουρώνουμε. Τη βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό τουλάχιστον δύο δάχτυλα πάνω από τη φάβα. Εάν χρειαστεί στην πορεία θα προσθέσετε κι άλλο νερό. Μέσα στο κατσαρολάκι θα βάλετε κι ένα κρεμμύδι ξερό και καθαρισμένο, ολόκληρο κι όχι κομμένο.

Όταν ξεκινήσει ο βρασμός θα χρειαστεί να την ξαφρίσετε, από εκεί κι έπειτα χρειάζεται τακτικό ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

Θα χρειαστεί να τη βράσετε για μία ώρα περίπου, ανάλογα πάντα με την ποσότητα (περίπου 250γρ.) και θα πρέπει να την αφήσετε με λίγα υγρά όταν σβήσετε το μάτι της κουζίνας.

Σερβίρετε τη φάβα με φρεσκοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, μπόλικο λάδι, αλατάκι, και κάπαρη (αν έχετε).

Συμβουλή: Εάν σας περισσέψει φάβα για την επόμενη μέρα μπορείτε να κάνετε φαβοκεφτέδες που είναι πεντανόστιμοι.  Απλά προσθέτετε φρεσκοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό, άνηθο, αλάτι, πιπέρι και ρολάρετε σε τριμμένη φρυγανιά. Τηγανίστε σε καυτό λάδι για 1-2 λεπτά κι έτοιμοι! Προαιρετικά προσθέτετε τριμμένο τυράκι ή και σκόρδο.

Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!