Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Μελωμένη πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας



Μπορώ να φάω ολόκληρο το ταψί μόνη μου! Όχι, δεν κάνω πλάκα, χρειάζομαι κάποιον να με σταματήσει. Μπορώ να τη φάω για πρωινό με τον καφέ, για μεσημεριανό επιδόρπιο, για κολατσιό, για βραδινό με ένα ποτήρι γάλα. 

Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα να τη φτιάξω σε μια στιγμή αποτοξίνωσης από τα κλασικά κέικ διότι είναι σαν κέικ αλλά πιο ζουμερό, πιο αρωματικό, πιο διαφορετικό και ιδιαίτερο. Τελικά, είχα δίκιο. Είναι σαν κέικ αλλά απόλυτα διαφορετικό με έναν ξεχωριστό τρόπο.

Ακολουθήστε τη συνταγή και μπείτε σε ένα καινούριο κόσμο απόλαυσης εάν δεν την έχετε ήδη δοκιμάσει.


Λίστα για ψώνια

για τη ζύμη
8-10 φύλλα κρούστας
220γρ. καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο
250γρ. ζάχαρη
3 αβγά
250γρ. γιαούρτι στραγγιστό
το χυμό ενός πορτοκαλιού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2κγ. baking powder
1 βανίλια

για το σιρόπι
1,5 ποτήρια νερό 
2 ποτήρια ζάχαρη
ένα ξύλο κανέλας
τη φλούδα ενός πορτοκαλιού


Η διαφορετικότητα της συνταγής έχει να κάνει με το γεγονός ότι αντί για αλεύρι χρησιμοποιούμε φύλλα κρούστας κομμένα και τσαλακωμένα, τα οποία θα τα ρίξουμε άτακτα μέσα στο ταψί με το χυλό.

Πριν από όλα ετοιμάζουμε το σιρόπι διότι θα πρέπει να κρυώσει πριν το περιχύσουμε στην πίτα. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, σε μια κατσαρόλα για 20 λεπτά περίπου. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ "δεμένο" αλλά αρκετά ρευστό για να μπορέσει να εμποτίσει την πορτοκαλόπιτα.

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη στο μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά τα αβγά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο μίγμα το γιαούρτι, τη βανίλια, το baking powder, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού. Μπορούμε να ετοιμάσουμε το χυλό και σε ένα βαθύ μπολ και να το χτυπήσουμε με το χέρι αντί για μίξερ.

Αδειάζουμε το χύλο σε λαδωμένο ταψί, προσωπικά χρησιμοποίησα πύλινο σκεύος και συμπεριφέρθηκε άριστα. Ρίχνουμε μέσα στο ταψί τα φύλλα κρούστας. Δεν χρειάζεται να τα "ανοίξετε" διότι αυτό θα γίνει από μόνο του στη διάρκεια του ψησίματος.

Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου, στους 180οC, έως ότου ροδίσει.

Φροντίστε να μην εξέχουν φύλλα από το χυλό διότι θα καούν και δεν θα είναι νόστιμα. Μόλις βγάλετε την πορτοκαλόπιτα από το φούρνο θα τη χαράξετε σε τετράγωνα κομμάτια και θα την περιχύσετε με το σιρόπι. Για ακόμα καλύτερο σιρόπιασμα κόψτε ένα κομματάκι από την πίτα, ανασηκώστε την ελαφρά και αφήστε το σιρόπι να ρέει άφθονο μέχρι το κάτω μέρος της πορτοκαλόπιτας.

Αυτή ήταν η καλύτερη συνταγή πορτοκαλόπιτας και οι συμβουλές μου! Περιμένω εντυπώσεις!

Φιλιά, Φωτεινούλα

3 σχόλια:

  1. τη λατρευω!δοκιμασε να την κανεις με φυλλα που τα έχεις αφήσει από την προγούμενη να ξεραθούν...τριψτα με τα χέρια στο χυλό και θα έχεις μια εντελώς αέρινη πορτοκαλόπιτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα ετοιμάζω και την παραλλαγή της... λεμονόπιτα! Καθώς η λεμονιά είχε υπερ-παραγωγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!