Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Το κέικ της Σταχτοπούτας


Δικαιωματικά αυτό το κέικ ονομάζεται το κέικ της Σταχτοπούτας διότι το βασικό συστατικό του είναι η γλυκιά κολοκύθα!

Δεν ξέρω αν εσείς το έχετε ξαναφτιάξει ή το έχετε ξαναφάει, εγώ πάντως ποτέ! Κατά την προσφιλή μου συνήθεια είχα αγοράσει μια γλυκιά κολοκύθα κι έστεκε στη φρουτιέρα μέχρι να βρω τι θα την κάνω. Ο άντρας μου μου δήλωσε ότι δεν του αρέσουν οι γλυκές κολοκυθόπιτες οπότε δεν μπορούσα να ρισκάρω να φάω ένα ταψί κολοκυθόπιτα μόνη μου ... για τα παιδιά ούτε κουβέντα, δεν το συζητώ!
Έψαξα και βρήκα, λοιπόν, την καλύτερη συνταγή για κέικ κολοκύθας κατευθείαν από το εξωτερικό. Εξάλλου εκεί τις χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο. Κολοκύθα και μπαχαρικά παντρεύονται ωραιότατο και δίνουν ένα απίθανο γευστικό αποτέλεσμα... το καλύτερο κέικ που έχω φάει ποτέ!

Λίστα για ψώνια
1/2 κολοκύθα γλυκιά (πορτοκαλί) (~500γρ.)
125γρ. βούτυρο λιωμένο
200γρ. ζάχαρη καστανή
2 αβγά
250γρ. αλεύρι φαρίνα
1κγ. baking powder
1κγ. σόδα
1κγ. αλάτι
1/2κγ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1κγ. μοσχοκάρυδο
1κγ. κανέλα


Σε αυτό το κέικ ξεκινάμε με την προετοιμασία της κολοκύθας διότι χρειάζεται περίπου μία με μιάμιση ώρα στο φούρνο για να μαλακώσει. Ναι, καλά ακούσατε. Μην τρομάζετε όμως, δεν είναι δα και τίποτα σπουδαίο. Κόβετε την κολοκύθα στη μέση, τη σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο, το τρυπάτε με το πιρούνι και βάζετε τα δυο κομμάτια σε ένα ταψί, μέσα στο φούρνο, στους 300οC για να μαλακώσει τόσο ώστε να τρυπιέται καλά με το πιρούνι.

Αυτήν την κολοκύθα θα την ξεχωρίσετε σπό τη φλούδα της και θα τη λιώσετε με το blender χειρός για να γίνει λιώμα.

Λιώνετε το βούτυρο και το χτυπάτε με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Προσθέτετε σταδιακά τα αβγά και μόλις απορροφηθούν προσθέτετε το μισό αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα, χωρίς να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους. Συνεχίζετε το χτύπημα και προσθέτετε την κολοκύθα. 
Μόλις απορροφηθεί και η κολοκύθα, ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι, το baking powder και τα μπαχαρικά.

Ανακατεύετε ώστε το μίγμα σας να είναι ομοιόμορφο και το αδειάζετε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα κομμάτια σοκολάτας (βλ. φωτό). Ψήνετε το κέικ σας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC, όπως ψήνετε τα κέικ σας, για 40-50 λεπτά, περίπου. Δοκιμάζετε με ένα μαχαιράκι για να διαπιστώσετε αν είναι ψημένο πριν το βγάλετε από το φούρνο. Το μαχαιράκι πρέπει να βγαίνει στεγνό από το κέικ, χωρίς ίχνη ζύμης.

Αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά πριν σερβίρετε!

Μπορείτε να το σερβίρετε με παγωτό (τέλειο!), με σαντιγύ ή λιωμένη σοκολάτα (βλ. φωτό). Όπως και να το συνδυάσετε είναι ΤΕΛΕΙΟ!!!

Και, φυσικά, είναι άψογο με τον καφέ. Καλό σας απόγευμα!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Chit chat!!!