Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

Απολαυστική τάρτα φράουλας!


Μία απολαυστική τάρτα φράουλα με λαχταριστή κρέμα βανίλιας, ολόφρεσκες και μυρωδάτες φράουλες και πλούσιο σιρόπι φράουλας διακριτικά αρωματισμένο. 

Αυτό ήταν το μαγειρικό πλάνο της προχθεσινής ημέρας. Παραδεχτείτε το! Οι τάρτες φρούτων είναι πολύ δροσερές και κεφάτες και ειδικά με αυτόν τον ήλιο είναι ότι καλύτερο για να συντροφεύσουν τον πρωινό ή τον απογευματινό καφέ, και δη φραπέ, κατά τα δικά μου γούστα.

Δεν δυσκολεύτηκα και πολύ να την ετοιμάσω την τάρτα φράουλα.

Συνταγή για ζύμη τάρτας χωρίς αβγά έχω; Συνταγή για κρέμα πατισερί βανίλιας έχω; Ξεκινάω!

Λίστα για ψώνια
για τη ζύμη
200γρ. αλεύρι  μαλακό
60γρ. βούτυρο   
60γρ. ζάχαρη
70γρ. γάλα
(1 αβγό προαιρετικά)

για την κρέμα πατισερί 

200ml γάλα
200ml κρέμα γάλακτος
3αβγά (1 αβγό και 2 κρόκοι)
60γρ. ζάχαρη
15γρ. αλεύρι μπλε
15γρ. κορν φλάουρ


για το σιρόπι φράουλας
200γρ. φράουλες
100γρ. ζάχαρη

διακόσμηση
ζάχαρη άχνη, σοκολάτα, ξηροί καρποί

Ζύμη τάρτας
Αρχικά θα ετοιμάσετε τη ζύμη διότι χρειάζεται να ψηθεί και να κρυώσει πριν κάνετε τη σύνθεση του γλυκού σας.

Λιώνετε το βούτυρο και το ανακατεύετε με τη ζάχαρη, στο μίξερ, μέχρι να αφρατέψει καλά. Προσθέτε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο και εύπλαστο μίγμα. Εάν αποφασίσετε να προσθέσετε αβγό, θα το προσθέσετε στο μίγμα βούτυρο-ζάχαρη. Τοποθετείται τη ζύμη στο ψυγείο για μία ώρα περίπου.


Πριν ξεκινήσετε να παλώνετε τη ζύμη στην ταρτιέρα, θα βουτυρώσετε πολύ καλά το σκεύος σας καλύπτοντας με βούτυρο όλες τις πτυχές του. Στη συνέχεια, βάζετε τη ζύμη στο κέντρο της ταρτιέρας και την ανοίγετε σιγά σιγά με τα χέρια πατώντας την και απλώνοντας τη στα τοιχώματα της τάρτας φροντίζοντας να έχει ομοιόμορφο πάχος παντού. Με τη βοήθεια πηρουνιού τρυπάτε τη ζύμη της τάρτας στον πάτο ώστε να αποφύγετε να σας φουσκώσει. Εάν τη δείτε να φουσκώνει κατά το ψήσιμο τότε τρυπήστε την ξανά.


Ψήνετε την τάρτα σας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170ο Κελσίου, στον άερα, για μισή ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει. Έπειτα την αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά πριν τη γεμίσετε με την κρέμα.


Κρέμα πατισερί

Για την κρέμα πατισερί θα ακολουθήσετε αυτή τη συνταγή αναφορικά με τη διαδικασία (όχι τα υλικά)
http://oikaliteressyntagesmou.blogspot.gr/2012/01/blog-post_295.html

Σιρόπι φράουλας; Πανεύκολο! Βράζετε τις φράουλες με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι σε σιγανή φωτιά μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι και να γίνεται πηχτό σα γλυκό κουταλιού. Προαιρετικά μπορείτε να τις αφήσετε να βγάλουν τα υγρά τους για μισή ώρα πριν να αρχίσετε το βρασμό αλλιώς προσθέστε ελάχιστο νεράκι στην αρχή και ανακατέψτε για να μην κολλήσουν.

Σουρώνετε το σιρόπι και το αφήνετε να κρυώσει στο ψυγείο και να σφίξει. Τις υπόλοιπες φράουλες τις κάνετε μαρμελάδα! Αν δεν έχουν λιώσει ήδη τις πατάτε με ένα πιρούνι ή με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ. Είναι τέλειες για να συνοδεύσουν το γιαουρτάκι σας.

ΣΥΝΘΕΣΗ
Απλώνετε την κρέμα βανίλιας πάνω στην ψημένη (και κρυωμένη βάση τάρτας) και τη στολίζετε επάνω με λεπτά κομμένες φέτες φράουλας. Στο τέλος, την περιχύνετε με το σιρόπι φράουλας.

Μπορείτε να την πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη, λιωμένη σοκολάτα, ή ακόμα και με ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλο φιλέ ή κροκάν αμυγδάλου. Τη λαχταρήσατε; Βουρ να την ετοιμάσετε!

Σας φιλώ και τρέχω!

Φιλιά, Φωτεινούλα

1 σχόλιο:

Chit chat!!!