Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Clafoutis, the ultimate french style!




Ήταν τρελό απωθημένο να φτιάξω αυτό το γλυκό. Ουδέποτε είχα δει τα υλικά του ή τον τρόπο παρασκευής του, δεν γνώριζα αν ήταν εύκολο ή δύσκολο ή ο,τιδήποτε, είχα δει όμως άπειρες φωτογραφίες και με εξίταρε το γεγονός ότι μία αναγνωρισμένη παγκοσμίως μαγείρισσα όπως η Julia Child είχε καταπιαστεί με δαύτο. Κάτι πρέπει να έχει αυτό το γλυκό για να είναι τόσο διάσημο και εκλεπτυσμένο, εξάλλου οι Γάλλοι κάνουν πιάτα υψηλών προδιαγραφών από το τίποτα!

Ιδού, λοιπόν, η πατροπαράδοτη συνταγή του Clafoutis από ξενόγλωσσο site για την οποία θα σας δώσω μερικά tips όπως τα έζησα, τα διασταύρωσα και τα επιβεβαίωσα.



Λίστα για ψώνια 
1 1/4 φλ. γάλα πλήρες
1/3 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική λευκή
3 αβγά
1 βανίλια
1/8 κ.γλ. αλάτι
1/2φλ. αλεύρι μπλε
1/3 φλ. ζάχαρη μαύρη (ή λευκή)
40 κεράσια χωρίς κουκούτσι (προαιρετικά μαριναρισμένα σε κονιάκ)
ζάχαρη άχνη 


Αρχικά, θα χτυπήσετε το γάλα (ελαφρά ζεσταμένο) με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και να κρυώσει το γάλα. Στη συνέχεια, θα προσθέσετε ένα ένα τα αβγά περιμένοντας να ενοποιηθεί το πρώτο πριν προσθέσετε το επόμενο. Σε αυτό το σημείο το μίγμα σας θα αφρίσει και θα αφρατέψει. Έπειτα θα προσθέσετε το αλεύρι ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΕΝΟ μέσα στο οποίο θα έχετε προσθέσει το άρωμα βανίλιας και το αλάτι. 

Τώρα θα χτυπήσετε ελαφρά για να μην χάσετε το αφράτεμα των αβγών.

Προθερμένετε το φούρνο στους 180ο C στον αέρα. 

Ρίχνετε το 1/4 του μίγματος στην καλά βουτυρωμένη ταρτιέρα (ώστε να έχει πάχος περίπου μισό εκατοστό) και ψήνετε έως ότου δημιουργηθεί μία ελαφριά κρούστα.

Αποσύρετε το σκεύος από το φούρνο και τοποθετείται τα κεράσια ομοιόμορφα, πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη και περιχύνετε με το υπόλοιπο μίγμα προσέχοντας να μην μετακινηθούν τα κεράσια.

Συνεχίζετε το ψήσιμο για 40 λεπτά περίπου έως ότου να ροδίσει. Προσοχή! Θα σας φουσκώσει, μην στεναχωρηθείτε, μη θορυβηθείτε, μόλις το βγάλετε από το φούρνο θα "κάτσει". Πριν το βγάλετε από το φούρνο βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθελι καλά μπήγοντας ένα μαχαίρι μέσα στο ζυμάρι (το μαχαίρι πρέπει να βγει στεγνό).

Όταν είναι έτοιμο το γλυκό πασπαλίστε το με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε ζεστό! Τέλειο!

Προτάσεις σερβιρίσματος 
  • Μπορείτε να το συνοδεύσετε με δροσερό παγωτό βανίλια ή καϊμάκι, νομίζω ότι θα του ταίριαζε πολύ. 
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κεράσια με βατόμουρα ή φράουλες 
  • Μπορείτε να προσθέσετε αλεσμένα αμύγδαλα στη ζύμη αντικαθιστώντας ίση ποσότητα αλευριού με ίση ποσότητα αμυγδάλου

Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά, Φωτεινούλα




1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα,
    'Ολα είναι υπέροχα εδώ μέσα, απ'την δημιουργό μέχρι και την τελευταία συνταγή.
    Συγχαρητήρια για το blog σου! Σε επέλεξα για το "βραβείο υπέροχου μπλογκ"! Πέρνα από το ''Οι συνταγές της Αλίκης'' , να πάρεις το δωράκι σου.
    Πάντα δημιουργική και χαρούμενη
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!