Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013

Ροδακινόπιτα, καλοκαιρινή και ευωδιαστή


Αναμφίβολα είναι από τα κορυφαία φρούτα του καλοκαιριού και φτιάχνει υπέροχη μαρμελάδα. Γιατί να μην τα μεταμορφώσουμε σε μία νόστιμη πίτα - κέικ και να μας συνοδεύει όλη μέρα πέρα από το πρωινό μας; 

Έτσι σκέφτηκα και βάλθηκα να βρω την καλύτερη συνταγή. Επιπλέον, είχα άλλο ένα πρόβλημα, δεν είχα μαζί μου ζυγαριά στην εξοχή όπου βρισκόμουν κι ως εκ τούτου ο καλύτερος δοσομετρητής μου ήταν η κούπα και το κουτάλι. Το αποτέλεσμα; Εξαιρετικό! Το μυστικό του; Μία πινελιά από παγωτό καϊμάκι στο σερβίρισμα και είστε οι καλύτεροι ζαχαροπλάστες του καλοκαιριού!  

Λίστα για ψώνια 
5 κσ. βούτυρο (100γρ.)
4κσ. μαύρη ζάχαρη (80γρ.)

5 κσ. βούτυρο ή μαργαρίνη (100γρ.) 

1 κούπα λευκή ζάχαρη (200γρ.)
3/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (200γρ.)
1/2 κούπα γάλα (100γρ.)
1 αβγό
1/2κγ. baking powder
λίγο αλάτι
1 βανίλια
4 ροδάκινα σε φέτες
1 κγ. χυμό λεμόνι
1/2 κγ. κανέλα ή μοσχοκάρυδο
παγωτό καϊμάκι


Αρχικά, ρίχνουμε το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη μέσα στο ταψάκι για να λιώσουν. Ανακατεύουμε όσο πιο καλά μπορούμε για να λιώσει η ζάχαρη και τοποθετούμε από πάνω τις φέτες ροδάκινου ώστε να καλύψουν όλο το ταψί και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το μυρωδικό της αρεσκείας μας. Μη φοβηθείτε να βάλετε λίγο παραπάνω ροδάκινο, θα νοστιμίσει περισσότερο! 

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και τη βανίλια ανακατεύοντας συνεχώς. Συμπληρώνουμε με το γάλα και το αβγό κι έχουμε ένα παχύρρευστο ομογενοποιημένο μίγμα.

Περιχύνουμε τη ζύμη πάνω από τα ροδάκινα, με προσοχή για να μη μας ξεφύγει το βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170oC για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει αρκετά. Στο τελευταίο 10λεπτο ψησίματος αυξήστε τη θερμοκρασία στους 180οC για να κρυσταλλώσει η ζάχαρη στον πάτο του ταψιού.

Όταν είναι έτοιμη η πίτα, βγάλτε την από το φούρνο και αφήστε την να κρυώσει εντελώς πριν την ξεφορμάρετε. Θα την ξεφορμάρετε αναποδογυρίζοντας την σε μια όμορφη, μεγάλη πιατέλα.

Σερβίρετε την πίτα σκέτη ή με παγωτό για να έχετε ένα κέρασμα-υπερπαραγωγή!

Φιλιά, 
Φωτεινούλα 

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Το κλασικό ταψί για κέικ και πίτες. Υπολόγισε ότι δεν θα φουσκώσει πολύ ώστε να ξεχειλίσει.

      Διαγραφή

Chit chat!!!